Advertisements

TORT CHLEWIK

26 Paźdź

Taki tort jest dość popularny, ale marzyłam o nim po prostu :D Wykorzystałam okazję i zrobiłam go dla mojej siostry ciotecznej z okazji obrony magisterki :)

Nie mam niestety dobrej dokumentacji, ale podzielę się z Wami przepisem, bo goście chwalili i mówili, że bardzo smaczny :)

tort chlewik, pannakota.plTort jest czekoladowy, z czekoladowego ciasta, które wykorzystuję ostatnio do wszystkich moich tortów, bo jest naprawdę świetny, prosty, nie opada, i naprawdę jest smaczny.

Tort jest nasączony sokiem z  domowej wiśniowej konfitury, rozrobionym trochę z domowej roboty dereniówką (Ale można to robić bez alkoholu, albo z soku, albo z soku wyciśniętego z cytryny lub z herbaty, każdy poncz się nada :)

Przełożenie to dżem porzeczkowy, na to masa z serka mascarpone ( najprostsza i niezawodna), do której dodałam domowy dżem truskawkowy, wiadomo, truskawki i czekolada to klasyk i na pewno zadziała :) Oczywiście dżem może być kupiony.

Następna warstwa to krem mascarpone-truskawkowy. Na wierzchu jest nutella a boki są obłożone kremem mascarpone – nutellowym.

Kształt beczki to wafelki kit kat i kilka www – bo zabrakło mi już kitkatów ;) W sumie zużyłam 10 paczek wafelków kit kat, gdzie są  4 wafelki w każdej paczce i chyba dodatkowo 3 czy 4 wafelki www.

Świnie ulepiłam z masy cukrowej.

***

Przepis na ciasto czekoladowe:

Przepis wzięłam ze strony moje wypieki i oczywiście jest niezawodny :)

*

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej a składniki suche, jak mąka przesiewamy.

3 duże jajka
150 ml mleka
130 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
1 i 1/4 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub paczka cukru waniliowego
150 g mąki pszennej
60 g kakao
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem:

serek mascarpone 500 g.

śmietana kremówka (30 lub 36%) 500 g.

cukier puder – kilka łyżek, ja dodaję ok 4 do takiej porcji kremu

dżem truskawkowy lub inny – ok pół słoiczka, ale jak uważacie, może być więcej.

*

mały słoik nutelli

*

masa cukrowa różowa na świnie – zależy ile ich chemy zrobić, ja zużyłam ok 250 g lub mniej.

*

poncz – sok z konfitury, lub sok z cytryny, lub herbata, lub jakiś inny sok i jeśli mamy ochotę to możemy wzmocnić to alkoholem. Ja robię takiego ponczu dosłownie parę łyżek, czyli alkoholu daję z łyżkę lub 2 maksymalnie.

*dżem porzeczkowy – mały słoiczek.

***

Roztrzepujemy jajka, dodajemy olej, mleko, cukier, ekstrakt z wanilii, lub jak ja, kiedy nie mam ekstraktu – cukier waniliowy. Mieszamy do połączenia.

W drugim naczyniu mieszamy ze sobą (przesiewamy!) mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sodę oczyszczoną.

Do składników mokrych dodajemy wymieszane suche i mieszamy – nie musimy używać miksera, wystarczy trzepaczka. Aż do połączenia się składników oczywiście.

Formę ok 20 cm. wykładamy tylko na dnie papierem do pieczenia, przelewamy masę do formy.

Pieczemy w temp ok 170 C. ok godzinę, aż do suchego patyczka ( u mnie czasem pieczenia trwa dużo dłużej, trzeba sprawdzać) . Studzimy.

***

Robimy krem z mascarpone i śmietany:

Miksujemy śmietanę z serkiem i cukrem pudrem. Dzielimy krem, tak że ok 1/4 odkładamy. Większą część miksujemy chwilę z dżemem truskawkowym. Małą część miksujemy z ok 1/3 słoiczka nutelli ( lepiej najpierw posmarować górę tortu nutellą i pozostałą część wymieszać z kremem, napiszę poniżej przy części o dekorowaniu góry tortu)

Wystudzone ciasto kroimy na 3 części.

Kładziemy sobie pierwszy brat i nasączamy go ponczem. Na to kładziemy cienką warstwę dżemu porzeczkowego. Kładziemy delikatnie krem truskawowy z serka mascarpone i śmietany – ja kładę na całości łyżkami krem i potem delikatnie rosmarowuję tak, aby krem nie połączył się z dżemem porzeczkowym.

Kładziemy drugi blat i też nasączamy go ponczem. Na to kładziemy krem truskawkowy.

Kładziemy trzeci brat, możemy też go nasączyć ponczem, ale już niekoniecznie.

Ostatni blat smarujemy nutellną.

Resztki nutelli miksujemy z pozostałą częścią kremu ze śmiatany i mascarpone. Obkładamy tym kremem nutellowym boki tortu.

układamy wafelki www czy kitkat. No koniec można związać całość wstążką. Lepimy świnie i układamy na nutelli.

Smaczego!

Advertisements

komentarzy 13 to “TORT CHLEWIK”

  1. Lena B Październik 26, 2013 @ 4:45 pm #

    Tort wygląda bajecznie i, jest po prostu boski :) Bardzo fajny pomysł.

    • pannakota Październik 26, 2013 @ 4:56 pm #

      pomysł niestety nie mój, ale dziękuję! :)

      • pannakota Październik 26, 2013 @ 4:56 pm #

        pomysł na zawartość tortu mój chociaż ;)

  2. mojamalakuchnia.wordpress.com Październik 26, 2013 @ 5:59 pm #

    cudnie wygląda )

  3. gin Październik 27, 2013 @ 12:23 am #

    Szałowo wygląda! Nie można się na jego widok nie uśmiechnąć :)

  4. przepis omlet Listopad 1, 2013 @ 11:22 pm #

    o matulu!!! jakie rozkoszne !!!

    • pannakota Listopad 2, 2013 @ 8:55 am #

      :)

  5. gruszka w kompot Listopad 18, 2013 @ 8:17 pm #

    Super! Zrobiłam go synkowi na imieniny (wcześniej go tutaj zobaczył). Świetna zabawa przy lepieniu świnek, no i smakuje bardzo dobrze.

  6. critique Grudzień 8, 2013 @ 6:27 pm #

    genialne!

    • pannakota Grudzień 8, 2013 @ 6:49 pm #

      :)

  7. sałatka Grudzień 19, 2013 @ 11:44 pm #

    Pysznie, prosto i czekoladowo, coś dla mnie ;)

  8. marzena Styczeń 22, 2014 @ 5:16 pm #

    super przepis:) tort smaczny i zrobił prawdziwą furorę:)) tylko trzeba uważać przy robieniu biszkoptu…

  9. ser Kwiecień 5, 2014 @ 5:03 pm #

    Pięknie wygląda, świetny pomysł.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: