Advertisements

MAZUREK RÓŻANY

31 Mar

To jeszcze jeden z naszych świątecznych mazurków. Posmarowany jest pysznym różanym kremem z serkiem mascarpone i ma dodatki marcepanowe. Na wierzchu jest trochę srebrnego brokatu, a co, na bogato ;)

mazurek różany, pannakota.pl

*przepis*

ciasto:

  • 170 g mąki pszennej
  •  80 g mąki ziemniaczanej
  •  50 g cukru
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • marmolada figowa
  • 100g czekolady mlecznej
  • 4 łyżki słodkiej śmiatanki
  • suszone figi do dekoracji
  • migdały w płatkach do dekoracji

krem różany:

marmolada różana – ok. 100g.

serek mascarpone – ok 100 g.

dekoracja:

marcepan – ok 150 g – zużyłam półtora „chlebka marcepanowego obranego z czekolady.

płatki migdałów

lukier plastyczny

srebrny pyłek

złote kulki cukrowe.

***

Mieszamy ze sobą wszystkie składniki, masło kroimy na małe kawałki. Wszystko dokładnie rozcieramy i zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wkładamy do schłodzenia się do lodówki – na ok. pół godziny.

Piekarnik nagrzewamy do 160C

Ciasto rozwałkowujemy między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, na grubość ok pół cm. Robimy też rancik na brzegach- ja robiłam wałeczki.

Pieczemy ok 30 – 35 min aż do zrumienienia się ciasta, w temp 160C

*

Kiedy ciasto przestygnie, robimy krem:

Mieszamy na gładką masę marmoladę z serkiem mascarpone. Wykładamy na mazurek.

*Dekorujemy wg. uznania. mi się podobają dekoracje płatkami róż, ale akurat nie miałam. Zrobiłam sobie więc własne róże z lukru plastycznego, kwiatki ze śliwki suszonej z płatkami z migdałów i środkami ze złotych kulek cukrowych. Listki zrobiłam też z rozwałkowanego chlebka marcepanowego. Posypałam róże srebrnym brokatem jadalnym.

 

Advertisements

komentarzy 6 to “MAZUREK RÓŻANY”

  1. gin Kwiecień 2, 2013 @ 6:00 pm #

    Ma śliczny, delikatny kolor. Musiał pięknie pachnieć :)

    • naleśniki Kwiecień 5, 2013 @ 10:51 pm #

      o matulu!!! jakie cudne :)

      • pannakota Kwiecień 5, 2013 @ 11:23 pm #

        dziękuję :)

  2. Samantha Kwiecień 7, 2013 @ 7:59 pm #

    Piękny, oczu nie można oderwać i przepyszne smaki ! Pozdrawiam :)

  3. Strefa Smaku Kwiecień 8, 2013 @ 7:39 pm #

    Jestem fanką smaku różanego, jednak co roku przegapiam czas, kiedy można zebrać płatki i zrobić konfiturę :( Może w tym roku się uda.

  4. armadeo Lipiec 3, 2013 @ 4:21 am #

    Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: