Advertisements

CZEKOLADOWE JAJECZKA Z KREMEM Z SERKA MASCARPONE I MUSEM BRZOSKWINIOWYM

30 Mar

Bardzo mi się podobają takie potrawy imitujące rzeczywistość i trochę zaskakujące przez to swoim wyglądem. Myślałam ,że to może mi się nie udać, a czekolada popęka, ale nie, wszystko wyszło idealnie! Zrobiłam kilka takich słodkich jajeczek, bardzo mi się podobają ;)

CZEKOLADOWE JAJECZKA Z KREMEM Z SERKA MASCARPONE I MUSEM BRZOSKWINIOWYM, pannakota.pl*przepis*

Ilość składników zależy od ilości jajek, które chcemy zrobić. Ja zrobiłam tym razem 5 sztuk.

  • Skorupki po jajkach
  • serek mascarpone
  • śmietana 30%
  • brzoskwinie (mogą być z puszki)
  • cukier puder
  • czekolada, np mleczka – ok 100g.

***

Skorupki po jajkach – połówki myjemy bardzo dokładnie. Wyjmujemy ze środka błonkę. Suszymy.

Przygotowujemy kąpiel wodną, aby stopić czekoladę:

Do większego garnka nalewamy wodę, zagotowujemy ją. Wstawiamy na to inny garnek, w którym roztopimy czekoladę. Garnuszek z czekoladą może nie dotykać tafli wody, wtedy jest nawet lepiej – mamy większą pewność, że nie przepalimy czekolady. Aby czekolada lepiej się roztapiała, łamiemy ją na cząstki. Garnuszek z czekoladą trzymamy w kąpieli wodnej aż czekolada się całkiem rozpuści.

Czekoladę chwilę chłodzimy.

Do skorupek nakładamy roztopioną czekoladę – starajmy się to zrobić w miarę równomiernie i dość grubo. Także parę razy rozprowadzamy czekoladę bpo skorupce. Uważajmy szczególnie na brzegi – bo z nich spłynie najbardziej. Odstawiamy jajka do przestygnięcia, możemy odstawić do lodówki. Po zastygnięciu można jeszcze raz nałożyć warstwę czekolady, ja tym razem połóżyłam jajka do góry nogami ,żeby więcej czekolady spłynęło na brzegi.

Kiedy czekolada dobrze zastygnie – możemy delikatnie zdejmować skorupkę. Powinno dość łatwo odchodzić.

Chłodzimy znów, bo przy obieraniu czekolada się nagrzewa od naszych rąk.

*

Robimy krem z serka mascarpone: mieszamy serek pół na pół ze śmietanką, dosładzamy cukrem pudrem do smaku.

*

Robimy mus brzoskwiniowy : miksujemy brzoskwinie, możemy dodać miodu i trochę imbiru suszonego do smaku.

*

Składamy jajeczka: Wkładamy do jajeczek trochę kremu i na to trochę musu.

Smacznego!

 

 

Advertisements

Odpowiedzi: 2 to “CZEKOLADOWE JAJECZKA Z KREMEM Z SERKA MASCARPONE I MUSEM BRZOSKWINIOWYM”

  1. Strefa Smaku Kwiecień 8, 2013 @ 7:44 pm #

    Wow, środek można pomylić z prawdziwym jajkiem :) A jak proponujesz je jeść?

    • pannakota Kwiecień 8, 2013 @ 8:46 pm #

      Najlepiej łyżeczką wyjeść serek z musem a czekoladę na koniec do dobrej kawki ;)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: