Reklamy

BABKA MIGDAŁOWA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

30 Mar

Znalazłam ten przepis na Kwestii Smaku i oczywiście koniecznie musiałam go wypróbować, bo jestem wielką fanką białej czekolady i migdałów! Wyszła taka oto pyszna baba :

babka migdałowa z białej czekolady, pannakota.pl

*przepis*

babka:

  • 130 g białej czekolady
  • 80 g masła, pokrojonego w kostkę
  • 8 łyżek cukru
  • 3 jajka, oddzielone żółtka od białek
  • 40 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g zmielonych migdałów bez skórek*
  • 2 łyżeczki tartej skórki z pomarańczy

polewa z białej czekolady:

• 150 g białej czekolady
• 1/3 szklanki śmietanki  30%
• 1 łyżka likieru pomarańczowego Cointreau (opcjonalnie) lub soku z pomarańczy, ja dodałam kijaffę brzoskwiniową, bo nie miałam nic innego podobnego ;)
• 1 łyżeczka tartej skórki z pomarańczy

***

Piekarnik nagrzewamy do 180C

Przygotowujemy kąpiel wodną, aby stopić czekoladę: Do większego garnka nalewamy wodę, zagotowujemy ją. Wstawiamy na to inny garnek, w którym roztopimy czekoladę. Garnuszek z czekoladą może nie dotykać tafli wody, wtedy jest nawet lepiej – mamy większą pewność, że nie przepalimy czekolady. Aby czekolada lepiej się roztapiała, łamiemy ją na cząstki. Garnuszek z czekoladą trzymamy w kąpieli wodnej aż czekolada się całkiem rozpuści.

Dodajemy cukier i żółtka, mieszamy i zdejmujemy z kąpieli wodnej.

Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz migdały, mieszamy.

Z białek ubijamy pianę i mieszamy z masą migdałową oraz skórką z pomarańczy.

Formę do babki ( mała, ok 1,5 l.) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.

Wlewamy masę i pieczemy babkę ok 40-45 min w 180C, do suchego patyczka.

Robimy masę czekoladową:

Znów roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę, likier i skórkę pomarańczową. Mieszamy aż do momentu rozpuszczenia się składników.

Ostygniętą babkę polewamy polewą- też przestygniętą.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: