Reklamy

CIASTECZKA – BAŁWANKI ROZTAPIAJĄCE SIĘ

4 Mar

Zimo precz!

Pierwsze oznaki wiosny i roztapiający się śnieg, to idealna okazja na pieczenie pysznych, kruchych ciasteczek z roztapiającymi się bałwankami!

Nasze bałwanki są dość skromne, robiliśmy szybciutko, kiedy w domu wszyscy chorzy, trochę na odczarowanie tej obrzydłej nam już zimy.

Przepis zaczerpnęłam od „Moich wypieków”, zmieniłam tylko mąkę na krupczatkę – najczęściej właśnie z krupczatki robię kruche ciasto, bo wychodzi najlepsze- bardziej kruche, niż ze zwykłej mąki.

Polecam na pożegnanie zimy! ;)

ciasteczka bałwanki roztapiające się, pannakota.pl

przepis:

290 g. zimnego masła

1/2 – 3/4 szklanki cukru pudru*

1 duże jajko

2,5 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

szczypta soli

lukier:

białko jajka

szklanka cukru pudru

do dekoracji:

pianki marschmellows

barwnik do lukru lub kolorowy lukier

***

Masło siekamy na drobniejsza kawałki i zagniatamy wszystkie składniki razem (albo mieszamy w robocie kuchennym). Zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce – ok godziny.

Rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm, podsypując ciasto mąką, aby się nie przyklejało do wałka i stołu. Wykrawamy okrągłe ciasteczka, układamy na papierze do pieczenia, zachowując nieduże odstępy – ciasteczka urosną, ale tylko troszkę. Pieczemy ok 10-15 min w temp. 180 C. Ciasteczka studzimy.

Robimy lukier: Ubijamy białko jajka, dodajemy cukier puder, mieszamy na gładką masę.

Kładziemy lukier na ciasteczka- np łyżeczką, tak, aby lekko się rozpłyną. Na to kładziemy piankę marschmellow, zanim zastygnie lukier, aby pianka się przykleiła.

Na koniec dekorujemy bałwanki – robimy om oczki , buźki i łapki oraz guziczki i co tam jeszcze chcemy. Ja dodałam brązowy barwnik do lukru. Nosy zrobiłam z kawałków żelków ( obcięłam zęby z żelków szczęk ;) Zrobiłam czapeczki z kulek czekoladowych i śliwki suszonej.

ciasteczka bałwanki roztapiające się, pannakota.pl

Reklamy

komentarzy 5 to “CIASTECZKA – BAŁWANKI ROZTAPIAJĄCE SIĘ”

  1. naleśniki Marzec 7, 2013 @ 11:57 pm #

    Wyglądają cudnie, uwielbiam ciasteczka :)

    • pannakota Marzec 8, 2013 @ 12:13 am #

      Dziękuję i pozdrawiam :)

  2. zagotowana Marzec 12, 2013 @ 8:14 am #

    Może po tych ciasteczkach zima w końcu sobie pójdzie!

    • pannakota Marzec 12, 2013 @ 10:26 am #

      o mam nadzieję! :D Dlatego zachęcam do pieczena ;)

      • Kaszuby kwatery Marzec 27, 2013 @ 5:55 pm #

        Ciasteczka bałwanki są urocze, trzeba mieć dużo wyobraźni aby zrobić takie ciasteczka. Gratulacje.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: