Reklamy

MUFFINKI RENIFERKI

19 Gru

Po prostu musiałam je zrobić, marzyłam o tym :D

Są totalnie urocze, i całkiem smaczne. Zrobiłam je na bazie ciasta jogurtowego, z dodatkiem bakalii oczywiście, z białym kremem mascarpone i czekoladowymi precelkami jako rogi.

Przyznam się, że reniferki też miały być piernikowe albo cynamonowe ale zapomniałam dodać te przyprawy ;)

W każdym razie reniferki to już blogowy klasyk, więc zawitały i u mnie, są wspaniałe. Każdy ma inny wyraz pyska oczywiście,jeden ma pysk z masy cukrowej. Nosy są z żurawiny albo orzeszków piniowych w polewie (jasno różowe) Oczy mają z rodzynek. Rogi to czekoladowe precelki.

myffinki reniferki, pannakota.pl

*przepis*

babeczki:

120 g. miękkiego masła

150 g. cukru

1 cukier waniliowy

szczypta soli

2 jajka

200 g. mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1,2 szklanki jogurtu naturalnego

opcjonalnie 1 łyżki przyprawy korzennej lub łyżkę cynamonu

2 garści żurawin

garść migdałów w płatkach lub siekanych.

krem:

pól opakowania serka mascarpone (ok 125 g)

pól opakowania śmietany 36% (ok 125 g. )

2 łyżki cukru pudru

można dodać ekstrakt waniliowy

***

Piekarnik nagrzewamy do 160 C

Masło ucieramy z cukrem i z cukrem waniliowym na puszystą masę. Po jednym dodajemy jajka, miksując dalej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i ew. przyprawami, jeśli je dodajemy (przyprawa korzenna lub cynamon). Suchą mieszankę dodajemy do tej maślanej w 3 częściach, miksując przy tym ( na niskich obrotach, żeby nam mąki nie wydmuchało.) Na końcu dodajemy jogurt i dosypujemy bakalie.

Wkładamy do papilotek albo do jednej formy (ok 2 l.) Jeśli nie mamy papierowych papilotek, smarujemy foremki masłem.

Pieczemy ok 30 min w 160 C. do suchego patyczka.

Muffinki studzimy.

W tym czasie robimy krem:

Miksujemy mascarpone ze śmietaną i cukrem pudrem.

*

Kiedy muffinki wystygną, dekorujemy je kremem- smarujemy wierzch kremem tak, aby był w miarę gładki, możemy uformować dość wysokie „czapeczki) – będą bardziej jak pysk renifera.. Wciskamy precelki czekoladowe lub ciasteczkowe , co tam mamy. Kładziemy oczy- z rodzynek, m&m’sów czy kulek cukrowych itp. Kładziemy nos- z żurawiny surowej, suszonej (u mnie) czy też z cukierków lub jak u mnie orzechów w polewie cukrowej.

Można dodać pyszczki np z kawałków czekolady, jak ja dodałam niektórym reniferkom.

myffinki reniferki, pannakota.pl

Reklamy

komentarze 2 to “MUFFINKI RENIFERKI”

  1. www.ilovebake.pl Grudzień 19, 2012 @ 3:46 pm #

    Wyglądają trochę jak pieski ;)

    • pannakota Grudzień 19, 2012 @ 3:51 pm #

      tak, są mało reniferowe :D Ale następnym razem zrobię kolejne próby :) Powinny mieć bardziej wypukłe głowy zdaje się ;) Ale i tak moim zdaniem są fajne :D

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: