Reklamy

PIERNICZKI KORZENNE

3 Gru

Ten przepis znalazłam niedawno w internecie, jest autorstwa Agnieszki Kręglickiej. Pierniczki wyszły całkiem smaczne, takie „klasyczne”. Jedyne, do czego można się przyczepić to kolor- są bardzo blade, te z dodatkiem sody zamiast proszku są zwykle ciemniejsze. Ale naprawdę to bardzo dobre pierniczki, o przyjemnym, korzennym smaku, szczególnie pyszne z lukrem. Pierniczki robił mój 3,5 letni synek z małą pomocą, a dekorowali je razem z 2 letnim bratem, kilka z nich udekorowałam ja :)

No i bardzo ważna informacja o tych pierniczkach jest taka, że można je zjadać od razu po upieczeniu. Co prawda z każdym dniem są coraz bardziej kruche, ale można je też upiec przed samymi świętami, czyli jest to dobry przepis dla spóźnialskich.

pierniczki choinki kreglicka, pannakota.pl

*przepis*

200 g. masła

200 g. cukru

2 jaja

1/2 szklanki miodu

1 łyżeczka esencji waniliowej lub mała torebka cukru waniliowego

500- 700 g. mąki pszennej

utarta skórka z cytryny

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki przyprawy do pierników

1 łyżeczka mielonego imbiru

***

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka, miód, wanilię i skórkę cytrynową. Mąkę mieszamy z przyprawami i z proszkiem do pieczenia. Dodajemy mieszankę do masy maślanej i mieszamy dokładnie. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę lub nawet na całą noc. Po zrobieniu ciasto jest dość rzadkie, ale twardnieje w lodówce i potem jest świetne do wałkowania i wycinania pierników. Ponieważ dość szybko się ogrzewa, to ten kawałek ciasta, z którego akurat nie wycinamy pierniczków, najlepiej włożyć do lodówki. Ciasto dzielimy na części, takie wygodne do wałkowania, i wałkujemy na grubość ok 3 mm. Wycinamy foremką ciasteczka.

Pieczemy w temp. 180 C ok 8-15 min.

Studzimy i dekorujemy lukrem oraz ozdobami.

pierniczki choinki kreglicka, pannakota.pl

Reklamy

komentarzy 6 to “PIERNICZKI KORZENNE”

  1. Pani Fotograf Gotuje Grudzień 4, 2012 @ 10:41 am #

    no właśnie, taki przepis na pierniczki to ja rozumiem! nie trzeba ich robić 2 tygodnie wcześniej i potem w męczarniach czekać aż w końcu będzie można je zjeść :) poza tym masz bardzo zdolne dzieci :)

    • pannakota Grudzień 4, 2012 @ 11:39 pm #

      Dziękuję! Oczywiście jestem z nich dumna :) Pierniczki myślę, że takie dość uniwersalne, bo można zjeść od razu a można i czekać, też mi się to podoba :)

  2. wernon Grudzień 7, 2013 @ 1:22 pm #

    ile pierniczków z tego wychodzi tak okło? ;)

    • pannakota Grudzień 7, 2013 @ 4:30 pm #

      o matko, j¨ż nie pamiętam, chyba jakóś 2 duże talerze, ale głowy nie dam. Zrobię w tym roku, to dodam tą informację :) pozdrawiam!

Trackbacks/Pingbacks

  1. DEKOROWANE PIERNICZKI « Pannakota – przepisy kulinarne na pyszne dania i desery - Grudzień 4, 2012

    […] Przepis na pierniczki korzenne tutaj: pierniczki korzenne […]

  2. Dekorowanie pierniczków i przepis na pierniczki korzenne | JulWitki - Grudzień 8, 2012

    […] pierniczki korzenne, oraz tego : ciasteczka cynamonowe […]

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: