Reklamy

SKWARKI PIETRUSZKOWE

18 List

To jedno z takich bardzo prostych dań- dodatków, które bardzo urozmaicają codzienną domową kuchnię. Bardzo lubię pietruszkę, odkryłam ją ostatnio na nowo. Takie skwarki- chipsy można zrobić jako dodatek, np do kluseczek, jako taka posypka, albo jako samodzielne danie. Nie jest może zbyt wykwintna i nie wygląda na tyle atrakcyjnie, aby można ją było podać np na przyjęcie, ale uwierzcie mi, w smaku jest naprawdę pyszna!

Pietruszkę można trochę zblendować, będą wtedy takie wiórki ,albo pokroić w kosteczkę, jak tutaj. Można ją wcześniej podgotować, ale zupełnie nie trzeba. Można też dodać jakieś przyprawy, jak czosnek czy zioła prowansalskie, ale ja wolę samą sól i trochę tymianku i wszystko po prostu podsmażone na oleju.

Jest to jedno z takich niepozornych dań, które jednak bardzo wzbogacają naszą kuchnię o sezonowe, wyśmienite smaki.

Jeśli ktoś ma ochotę na ładniejszą formę podania a podobny smak, to zapraszam do obejrzenia przepisu na pieczoną pietruszkę.

skwarki-pietruszkowe, pannakota.pl

*przepis*

pietruszki

olej do smażenia

przyprawy jakie chcemy

sól

***

Pietruszki kroimy w drobną kostkę, albo w talarki- wtedy będą miały formę przypominającą wyglądem chipsy. Możemy też pietruszkę rozdrobnić, zblendować, wtedy będzie taka posypka np. do kluseczek albo ziemniaków. Pietruszki podsmażamy na oleju, na złoto. Posypujemy solą i przyprawami, ja najczęściej dodaję tylko tymianek.

Smacznego!

Reklamy

Jedna odpowiedź to “SKWARKI PIETRUSZKOWE”

Trackbacks/Pingbacks

  1. PIECZONE PIETRUSZKI « Pannakota – przepisy kulinarne na pyszne dania i desery - Listopad 18, 2012

    […] tutaj przepis na skwarki […]

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: