Reklamy

TRUSKAWKOWO CZEKOLADOWY TORT ŚWINKA PEPPA, NA 3 URODZINY!

16 Paźdź

Ten tort robiłam na zamówienie dla małej Emilki, na jej 3 urodziny. Ciążyła więc na mnie duża odpowiedzialność, szczególnie, że Emi wiedziała, że dostanie tort ze świnką i bardzo na niego czekała ;)

Mam nadzieję, że był dobry (podobno tak)  a jak wyglądał, oceńcie sami, czy Wam się podoba :)

Smak truskawkowy wybrała sama Emilka, dobrałam do tego krem czekoladowy, trochę urozmaiciłam konfiturą wiśniową i zrównoważyłam smak ponczem cytrynowym. Może ktoś się zainspiruje ;)

Przy okazji przepisy na 2 kremy: truskawkow0- budyniowy- starałam się wybrać taki, żeby nie był zbyt wodnisty i nie rozpuszczał się za bardzo. Wyszedł całkiem w porządku. Czekoladowy to klasyczny krem z czekolady i śmietany. Zrobiłam też na próbę z nutelli i mascarpone, ale smak mi nie pasował tutaj.

tort świnka peppa, pannakota.pl

*przepis*

biszkopt:

6 jajek

6 łyżek mąki pszennej

6 łyżek mąki ziemniaczanej

12 łyżek cukru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

*

krem czekoladowy:

300 g. śmietany kremówki

200 g czekolady mlecznej (lub gorzkiej, jak kto woli)

*

konfitura wiśniowa

*

konfitura truskawkowa

*

poncz:

1 szklanka przegotowanej wody

3 łyżki cukru

pół szklanki cytryny

*

krem budyniowy:

budyń waniliowy

250 ml mleka

ok. 200 g masła

2 łyżki cukru pudru

można dodać trochę soku z cytryny

konfitura truskawkowa

***

Biszkopt robimy z przepisu według zasady, że dajemy na jedno jajko – 1 łyżkę mąki pszennej, 1 ziemniaczanej i 2 łyżki cukru i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, stąd te proporcje. Robię biszkopt z 6 jajek na formę o średnicy 21 cm, wychodzi taki jak trzeba. Dodam, że używam raczej jajek wiejskich, ostatecznie „ściółkowych” i jak największych- wtedy wychodzą mi lepsze biszkopty.

Ubijamy pianę z białek na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy dalej. Dodajemy żółtka, potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Pieczemy w formie 21 cm, 35-45 min w 180C, trzeba sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest już suchy.

No i słynne upuszczanie biszkopta po upieczeniu… Nie wiem o co kaman, ale upuszczam zawsze :D no już trudno, co zrobić! :D Czyli, dla tych co nie wiedzą: upuszczamy biszkopt (w formie ;) na ziemię czy tam blat, z odległości ok. pół metra. Ma to zapobiegać opadaniu. Ja zawsze upuszczam i mam puszyste biszkopty ;)

Jak biszkopt wystygnie, wyjmujemy go z formy. Przekrajamy biszkopt tak, żeby wyszły nam 3 blaty.

Robimy poncz czyli rozpuszczamy cukier w ciepłej wodzie i dodajemy sok z cytryny, studzimy.

Robimy krem czekoladowy: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, po czym schładzamy ją do temperatury pokojowej. Śmietanę ubijamy, dodajemy rozpuszczoną  czekoladę, mieszamy dokładnie.

Robimy krem budyniowy. Gotujemy budyń z dodatkiem połowy wymaganej ilości mleka, czyli z 250 ml. mleka. Odstawiamy budyń do wystudzenia- aby nie zrobiła się skórka, przykrywamy budyń np elastyczną folią spożywczą- tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. Masło ukręcamy z cukrem pudrem na puszystą białą masę. Ilość cukru zależy od naszego smaku oraz tego, czy budyń już był słodzony-  ja dodaję ok 2 łyżki. Do masy maślanej stopniowo, po łyżce dodajemy budyń i miksujemy. Jeśli masa jest za gęsta, możemy dodać trochę mleka- dodajemy też po łyżce, stopniowo. Na koniec możemy zmienić smak kremu, dodając co chcemy, w tym wypadku konfiturę truskawkową. Dodajemy również stopniowo, ja dodałam ok 3 łyżki.

Krem budyniowy jest jednym z podstawowych kremów i jest bardzo prosty, jednak potrafi robić psikusy i się zważyć. Na szczęście można go uratować! Jest na to kilka sposobów, np. możemy włożyć krem do mikrofalówki na kilka sekund (ok 10)  tak, aby się lekko grzał i miksujemy znów, aż do połączenia składników, tym razem w jednolitą masę. Jeśli nie mamy mikrofalówki, możemy zastosować kąpiel wodną (czyli wkładamy nasz pojemnik ze zwarzoną masą do garnka z gotującą się wodą i tak ogrzewamy krem, miksujemy).

Teraz mamy już wszystkie składniki tortu, więc wystarczy to poskładać ;)

*

Składamy tort:

Nasączamy pierwszy blat ponczem cytrynowym i kładziemy na nim konfiturę truskawkową, dodałam na to kilka konfitur wiśniowych. Przykrywamy to delikatnie kremem truskawkowym.

Na to kładziemy 2 blat, który nasączamy ponczem , kładziemy krem czekoladowy. Nakładamy ostatni blat, nasączony ponczem, tak, aby nasączona część była po spodem, a wierzch tortu był jak najmniej nasączony. Na wierzchu położyłam warstwę kremu truskawkowego, boki obłożyłam kremem czekoladowym.

Teraz możemy już dekorować lukrem.

Zwierzątka, obłożenie tortu są z lukru plastycznego. Kuleczki są też jadalne, z cukru.

tort świnka peppa, pannakota.pl

Różowy tydzień 2012

Reklamy

Komentarzy 5 to “TRUSKAWKOWO CZEKOLADOWY TORT ŚWINKA PEPPA, NA 3 URODZINY!”

  1. Evitaa Październik 16, 2012 @ 2:31 pm #

    Jaki cudny! :))

  2. szarlotek Październik 16, 2012 @ 2:39 pm #

    Dziękuję za przyłączenie się do Różowego tygodnia :) Tort jest przepiękny i jestem nim wprost zauroczona .Myślę ,że jubilatka była nim zachwycona, bo naprawdę robi gigantyczne wrażenie :)

    • pannakota Październik 16, 2012 @ 2:48 pm #

      dziękuję :) Podobno bardzo się podobał i naprawdę się z tego cieszę, spełnił oczekiwania solenizantki;)

  3. ewa Wrzesień 6, 2013 @ 11:00 am #

    cudne te torciki. ja mam pytanie czy używa pani lukru plastycznego i czy nie rozpuszcza się on na kremie z serkiem mascarpone?

    • pannakota Wrzesień 6, 2013 @ 11:04 am #

      Dziękuję! :) Tak, kupuję gotową masę cukrową czyli lukier plastyczny. Nie rozpuszcza się, zawsze robię z tego kremu i jest naprawdę dobrze. Oczywiście gotowe torty trzymam w lodówce, zanim podam.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: