Reklamy

PASTA Z PIECZONEGO KALAFIORA

4 Paźdź

Pasta z kalafiora to świetny sposób na urozmaicenie naszego menu za pomocą warzyw sezonowych. Skoro mamy teraz piękne kalafiory to może warto spróbować je zjeść inaczej niż tylko z bułeczką? :)

Mi osobiście pasta z kalafiora bardzo smakuje.  Podaję ją jako dodatek do obiadu, ale też z przyjemnością zjadam ją na kanapce albo tak po prostu, jako samodzielne danie. Polecam!

pasta kalafiorowa, pannakota.pl

przepis:

kalafior- ok 500 g.

3 łyżki oliwy z oliwek

3 ząbki czosnku

sól

pieprz

łyżeczka curry

jogurt- można dodać, albo nie, jak kto woli, ja lubię obie wersje.

woda- jeśli pasta byłaby za gęsta, można ją rozcieńczyć odrobiną wody.

***

pasta kalafiorowa, pannakota.pl

Kalafiora gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Jak wystygnie, ucieramy na tarce, dodajemy przyprawy: curry, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól  i oliwę mieszamy ze sobą i dodajemy do kalafiora. Mieszamy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 200C ok 40 min, ja patrze, czy kalafior się zarumienił na brzegach- wtedy go wyciągam.  Po wyjęciu z piekarnika miksuję kalafiora z dodatkiem jogurtu, lub bez, ew. dodaję wody, jeśli pasta jest za gęsta.

pasta kalafiorowa, pannakota.pl

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: