Reklamy

NALEŚNIKI MAROKAŃSKIE Z MUSEM BRZOSKWINIOWYM

30 Wrz

Kocham kaszę manną a te naleśniki są właśnie na bazie kaszy manny!  Są całkiem dobre a z dodatkami to już naprawdę rarytas :D Wychodzą dość puszyste i nie czuć wcale kaszy manny, są po prostu mięciutkie a po odsmażeniu mają chrupiące boki i miękki środek.

Można je podawać na słodko- z miodem i masłem, z dżemami, musami, ale i wytrawnie. Ja je lubię w każdej postaci.

Na zdjęciu naleśniki z musem brzoskwiniowym – bardzo go lubię.  Robiłam też do nich klasyczne nadzienie z białego sera na słodko- waniliowo, lub podawałam z masłem i miodem, ale zawsze bardzo nam smakują :)

naleśniki marokańskie, pannakota.pl

*

180 g. kaszy many

90 g. mąki pszennej

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

7 g drożdży instant lub 20-25 g świeżych

1 łyżeczka cukru

1/2 łyżeczki soli

1 jajko

1/2 szklanki ciepłego mleka

3/4 szklanki ciepłej wody

nadzienie serowe:

250 g. sera białego półtłustego

250 g śmietany 12% (jak kto woli, może być chudsza lub tłustsza )

łyżeczka cukru wailiowego

łyżka cukru

***

Robimy rozczyn, czyli  wsypujemy drożdże do ciepłego mleka, dodajemy cukier i czekamy chwilę aż wystartują. Łączymy wszystkie suche składniki i miksujemy z mokrymi, czyli mieszamy wszystko razem na gładką masę.

Odstawiamy na ok 30 min.

Tradycyjnie smaży się te naleśniki bez tłuszczu i tylko z jednej strony, ale ja czasem dodaję odrobinę oleju na patelnię.

Na powierzchni naleśników pojawi się tysiące ślicznych dziurek- to ich cecha charakterystyczna :) Smażymy oczywiście z 1 strony.

Podajemy z czym chcemy, z masłem, miodem, serkiem waniliowym, owocami itp.

Nadzienie serowe robimy tak że miksujemy ser ze śmietaną- dodawajcie śmietanę etapami, to każdy uzyska taką konsystencję jaką lubi, bardziej płynny  lub gęstszy serek. Ilość cukru też oczywiście wg. uznania, można zrobić słodsze i mniej słodkie oczywiście :)

Robiłam te naleśniki i podawałam w różnych wersjach, też tradycyjnie, smarowałam tymże nadzieniem waniliowym, składałam na pół (naleśniki są dość puszyste i kruche, więc nie dadzą się za bardzo składać na 4 albo w kopertę) i podsmażałam na patelni- są naprawdę pyszne :)

naleśniki marokańskie, pannakota.pl

Smacznego!

Reklamy

komentarzy 6 to “NALEŚNIKI MAROKAŃSKIE Z MUSEM BRZOSKWINIOWYM”

  1. whiness Wrzesień 30, 2012 @ 7:07 pm #

    Ciekawe naleśniki, z drożdżami nigdy nie jadłam.

    • pannakota Wrzesień 30, 2012 @ 7:13 pm #

      ja robię z drożdżami- chyba dzięki nim są te piękne dziurki, a zdarzyło mi się nie dodać proszku i wyszły tak samo dobre. pozdrawiam :)

  2. Weronika Październik 1, 2012 @ 12:14 am #

    Ale fajnie wyglądają ; ) Tak lekko i radośnie : )

  3. teenager ;) Październik 1, 2012 @ 4:38 am #

    pierwszy raz widzę ten przepis i jest bardzo ciekawy ,a naleśniczki wyglądają przepysznie ;)

  4. freak Styczeń 12, 2014 @ 7:39 pm #

    są idealne!przepyszne!uwielbiam je! Dziękuję za przepis!już się obawiałam ze nie znajdę.Pozdrawiam i polecam naleśniki!

    • pannakota Styczeń 12, 2014 @ 11:04 pm #

      bardzo się cieszę, że smakowały :)
      pozdrawiam serdecznie :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: