Reklamy

YORKSHIRE PUDDING

28 Wrz

Te puddingi to jedno z większych moich odkryć. Podpatrzyłam je u Jamiego Olivera i od tamtej pory robię co jakiś czas, dość często w sumie, bo dzieciaki uwielbiają te małe bułeczki.

Nadają się świetnie jako dodatek do dań mięsnych z sosami, chociaż u nas to raczej nie jest tak popularny sposób jedzenia. Ja podaję je jako rodzaj bułeczki.

Ich największa zaleta to smak- są chrupiące z wierzchu i dość delikatne i miękkie wewnątrz, są lekkie- robią się puste w środku, jak się dobrze wypieką. To po prostu rodzaj naleśnika, tylko w innej formie. Zresztą ciasto jest w zasadzie naleśnikowe. Można je robić na słodko, lub wytrawnie, można mnożyć nieskończoną ilość dodatków. Są naprawdę wielofunkcyjne ;)

Zmodyfikowałam trochę przepis Jamiego i dodaję zawsze więcej jajek, wtedy puddingi lepiej mi wyrastają.

Polecam gorąco, bo to bardzo dobra i mega błyskawiczna przekąska ( druga wielka zaleta, czyli czas przygotowania, dosłownie kilka minut pracy, 20 minut oczekiwania i mamy pyszną przekąskę, kolację lub dodatek do obiadu) i urozmaicenie w daniach typu naleśniki, placuszki, gofry!

yorkshire pudding, pannakota.pl

przepis

*

1 szklanka mleka

1 szklanka mąki

2 – 3 jajka (zależy jak duże, większe daję 2 a malutkie 3 szt)

sól, cukier do smaku

olej do pieczenia

***

Do metalowej formy do muffinek wlewamy na dno każdej foremki trochę oleju. Wystarczy naprawdę mało, aby olej pokrył dno. Rozgrzewamy w piekarniku formę, (w ok 240C ) musi być naprawdę bardzo mocno rozgrzany olej- to sedno tego przepisu! Jeśli olej jest za mało nagrzany, puddingi nam nie wyrosną i będą zakalcowate.

Mieszamy dokładnie mąkę, mleko i jajka, doprawiamy do smaku. I już :)

Kiedy olej jest bardzo rozgrzany, wlewamy naszą masę do foremek- tak do ok 1/3 – 1/2 wysokości każdej foremki.

Pieczemy w 240C ok 20 min.

Po upieczeniu wyrzucamy puddingi z formy, a jeśli w niektórych miejscach przywarły, podważamy je trochę, ale z grubsza nie powinno być problemów z wyjęciem ich.

Smacznego!

Reklamy

komentarze 3 to “YORKSHIRE PUDDING”

  1. Magda Wrzesień 28, 2012 @ 10:46 pm #

    jak prosto i szybko! musze zrobic :)

    • pannakota Wrzesień 29, 2012 @ 11:06 am #

      Naprawdę baaardzo prosto i szybko a efekt bardzo przyjemny i smaczny. Najlepsze są zjedzone od razu. pozdrawiam serdecznie :)

  2. Wika Wrzesień 29, 2012 @ 1:59 am #

    Ale urocze bułeczki. Zrobię bratu : )

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: