Reklamy

MROŻONA KAWA

10 Lip

Na tą pogodę to jedyna kawa, jaką da się pić! Przepis prosty i oczywisty, ale nie omieszkam go dodać, dla ochłody :)

Kawa smakuje w zasadzie jak deser, a niekoniecznie trzeba dodawać lody, samo zmiksowanie lodu powoduje, że się robi sorbet kawowy!

Mrożona kawa, pannakota.pl

*przepis*

kawa

cukier

mleko

wanilia- esencja waniliowa, cukier waniliowy, ekstrakt waniliowy na wódeczce ;) Co kto ma, i jeśli ma ochotę dodać

*

Zaparzamy kawę w małej ilości wody- ok. 1 małej filiżanki. Ja zaparzam 2 łyżki kawy rozpuszczalnej. Jeśli chcemy posłodzić kawę, to teraz, bo w zimnej oczywiście się cukier nie rozpuści. Ja tutaj dodaję troszkę cukru waniliowego dla aromatu, chociaż nie za dużo, bo zdaje się niezdrowy.

Do blendera sypię lód- ok 1 dużej szklanki i zalewam kawą. Oczywiście najlepiej, jak kawa jest ostudzona, ale powiem szczerze, że ja nie studzę, taka ilość lodu wystarcza na ochłodzenie nawet gorącej kawy!

Miksuję lód, z którego robi się niesamowity sorbet kawowy :) Ponieważ my lubimy kawę z mlekiem, na koniec dodaję mleko i mieszam wszystko. Jeśli chcemy podkręcić kawkę, to tutaj możemy dodać wódeczki waniliowej ;)

I gotowe. Pyszna, zimna,orzeźwiająca mrożona kawa!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: