Reklamy

MAZUREK KARMELOWY Z ORZECHAMI i DŻEMEM PORZECZKOWYM

6 Kwi

To świąteczna wersja złotej tarty karmelowej. Tym razem na kruche ciasto wyłożyłam dżem porzeczkowy, aby przełamać trochę słodycz ciasta. Wierzch jest posypany złotym pyłkiem ( jadalnym) w końcu są święta ;)

Ja osobiście uwielbiam tego mazurka, połączenie orzechów i karmelu jest po prostu boskie, ale odradzam ludziom, którzy nie lubią zbyt słodkich ciast ;)

Polecam, bo to ciasto proste a naprawdę wyśmienite i efektowne :)

*przepis*

kruchy spód:

200 g mąki krupczatki (może być zwykła pszenna oczywiście, ale z krupczatką wychodzi lepsze ciasto moim zdaniem)

125 g masła pokrojonego na kawałki

żółtko

szczypta soli

można dodać trochę cukru do smaku

*

masa karmelowo – orzechowa
20 dag. cukru
20 dag. śmietany kremówki (30% albo 36%, z obu wychodzi)
15 dag. łuskanych orzechów włoskich lub mieszanych. Ja użyłam włoskich, nerkowca, płatków migdałowych.

dżem porzeczkowy

Można użyć gotowej masy karmelowej, chociaż ja osobiście nie przepadam za nią, wolę zrobić sama. 2 sposób to kupić zagęszczone mleko w puszce i gotować zamkniętą puszkę 3 godziny, wtedy też wychodzi całkiem dobra krówka ;)

***

Robimy spód tarty czyli zagniatamy mąkę z masłem i jajkiem. Możemy schłodzić zawinięte w folię albo aluminium w lodówce z 15 minut. Wyklejamy dno formy do pieczenia ( ok 21 cm forma), wysmarowanej masłem. Dziurawimy ciasto widelcem, (aby się nie porobiły bąble podczas pieczenia), przykrywamy je papierem do pieczenia i przysypujemy ziarnami fasoli, grochu itp, aby ciasto nie opadło podczas pieczenia.

Pieczemy ok 15-20 min w 180C. Możemy zdjąć papier i trochę dopiec, ale tutaj trzeba uważać, żeby nie przepiec ciasta!

Robimy masę karmelową:

Wsypujemy cukier do rondelka i podgrzewamy aż do rozpuszczenia. Trzeba mieszać żeby się nie przypaliło. Cukier zrobi się brązowy i całkiem się rozpuści, będzie ślicznym, płynnym karmelem. Wtedy wlewamy śmietanę. Cały czas mieszamy. Potem to może trochę potrwać aż cukier się całkiem połączy ze śmietaną, ale bez obaw, w końcu wyjdzie nam śliczna karmelowa masa. Niech ona sobie przestygnie, a jak trochę przestygnie, to wrzućmy do niej pokruszone orzechy.

Smarujemy cienką warstwę dżemu porzeczkowego na upieczony spód. Na to wykładamy masę karmelową z orzechami. Przystrajamy według uznania. Mazurek karmelowo orzechowy z dżemem porzeczkowym gotowy!

Wcześniej robiłam inne wersje tego ciasta, możecie obejrzeć tutaj:

Złota tarta karmelowa z orzechami

Wesołych świąt! :)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: