Reklamy

INDYK W BRZOSKWINIACH

5 Kwi

To danie bardzo lekkie, łatwe do przygotowania, w zasadzie nie wymaga pracy ;) Indyk jest delikatny w smaku, lekko słodki, można podkręcić ulubionymi przyprawami jak rozmaryn czy tymianek oraz koniecznie według mnie majeranek. Danie to jest lekkostrawne, dość dietetyczne, możemy je przyrządzać w wersji zupełnie chudziutkiej- na soku z brzoskwiń  (no nie licząc cukru z zaprawy ;) albo podlać oliwą z oliwek.

Naprawdę polecam!

*przepis*

pierś z indyka

puszka brzoskwiń

oliwa z oliwek-niekoniecznie

***

Solimy indyka. Podsmażamy na patelni  tak, aby pierś zrumieniła się z każdej strony. Wkładamy pierś do naczynia żaroodpornego. Posypujemy majerankiem oraz przyprawami, na które mamy ochotę, np ziołami prowansalskimi i czosnkiem, tymiankiem. Obkładamy pierś brzoskwiniami i zalewamy sosem z brzoskwiń. Możemy podlać trochę oliwą z oliwek. Zamykamy naczynie żaroodporne.

Pieczemy ok godzinę w 180 C.

 

Podobne danie to indyk w jabłkach, przepis znajdziecie tutaj: Pierś z indyka w jabłkach

 

Smacznego!

Reklamy

Komentarze 3 to “INDYK W BRZOSKWINIACH”

  1. Zielona Kwiecień 6, 2012 @ 5:07 am #

    Swietne masz te zdjecia!

    • pannakota Kwiecień 6, 2012 @ 9:04 pm #

      dziękuję :) pozdrawiam serdecznie i Wesołych Świąt!

Trackbacks/Pingbacks

  1. PIERŚ Z INDYKA PIECZONA Z JABŁKAMI « Pannakota - Kwiecień 6, 2012

    […] Polecam też indyka w brzoskwiniach, jest delikatniejszy niż ten w jabłkach, przepis znajdziecie tutaj: Indyk pieczony w brzoskwiniach […]

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: