Reklamy

BABKA Z KASZY MANNY

3 Kwi

Zrobiłam tą babkę ostatnio kilka razy, zupełnie nie z okazji świąt, ale nadaje się ona na święta Wielkanocne doskonale! Ma naprawdę ciekawy smak, nie czuje się kaszy manny, tylko raczej coś jak biszkopt i lekko kremową konsystencję, bo babka jest wilgotna. Naprawdę smaczna i łatwa babeczka ;)

*przepis*

1 szklanka nieugotowanej kaszy manny

3 jajka

1/2 litra mleka

5 łyżek cukru pudru

1 opakowanie cukru waniliowego

masło do wysmarowania formy

*

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy na puszystą masę z cukrem, wsypujemy kaszę manną. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy szczyptę soli. Mieszamy delikatnie białka z masą z kaszy. Formę do babki z dziurką smarujemy masłem. Przekładamy masę z kaszy manny i pieczemy ok 45 min w 150C.

Mleko mieszamy z cukrem waniliowym, podgrzewamy. Kiedy babka się już upiecze, nasączamy ją delikatnie ciepłym mlekiem. Kiedy babka ostygnie, możemy polać ją lukrem lub czekoladą itp. Ja raz polałam kremem z cynamonu, też było pyszne!

Naprawdę polecam! :)

Reklamy

komentarze 4 to “BABKA Z KASZY MANNY”

  1. Anna Kwiecień 4, 2012 @ 12:11 pm #

    Zaciekawiła mnie ta babka, chyba się skuszę :)

    • pannakota Kwiecień 4, 2012 @ 12:16 pm #

      Naprawdę warto sprobować, jest delikatna, ale smaczna! :) pozdrawiam serdecznie

  2. Kura Domowa Kwiecień 9, 2012 @ 4:03 pm #

    Zapisuję i piekę jak tylko otrząśniemy się po świątecznym obżarstwie:)

    • pannakota Kwiecień 9, 2012 @ 11:14 pm #

      tak, ja też powtorze jak skonczymy ciasta ze świąt :D

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: