Zrobiłam tą babkę ostatnio kilka razy, zupełnie nie z okazji świąt, ale nadaje się ona na święta Wielkanocne doskonale! Ma naprawdę ciekawy smak, nie czuje się kaszy manny, tylko raczej coś jak biszkopt i lekko kremową konsystencję, bo babka jest wilgotna. Naprawdę smaczna i łatwa babeczka ;)
*przepis*
1 szklanka nieugotowanej kaszy manny
3 jajka
1/2 litra mleka
5 łyżek cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
masło do wysmarowania formy
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy na puszystą masę z cukrem, wsypujemy kaszę manną. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy szczyptę soli. Mieszamy delikatnie białka z masą z kaszy. Formę do babki z dziurką smarujemy masłem. Przekładamy masę z kaszy manny i pieczemy ok 45 min w 150C.
Mleko mieszamy z cukrem waniliowym, podgrzewamy. Kiedy babka się już upiecze, nasączamy ją delikatnie ciepłym mlekiem. Kiedy babka ostygnie, możemy polać ją lukrem lub czekoladą itp. Ja raz polałam kremem z cynamonu, też było pyszne!
Naprawdę polecam! :)
Zaciekawiła mnie ta babka, chyba się skuszę :)
Naprawdę warto sprobować, jest delikatna, ale smaczna! :) pozdrawiam serdecznie
Zapisuję i piekę jak tylko otrząśniemy się po świątecznym obżarstwie:)
tak, ja też powtorze jak skonczymy ciasta ze świąt :D