Advertisements

CIASTECZKA Z KLEIKU RYŻOWEGO Z DŻEMEM

23 Mar

Próbowałam tych ciasteczek u mojej kochanej bratowej i oczywiście jak wszystko co u niej zjadam, były absolutnie pyszne! W życiu bym się nie spodziewała, że ciasteczka z kleiku ryżowego mogą być takie pyszne! Są chrupiące, w środku za to wilgotne. Dodatek dżemu przełamuje ich słodycz. No naprawdę pyszne małe ciasteczka!

*przepis*

1 paczka kleiku ryżowego 190 g.

3 jajka

pół szklanki cukru

250 g masła

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

może być cukier waniliowy

można dodać wiórki kokosowe i sezam, np po 4 łyżki.

***

Zagniatamy wszystko razem. Formujemy kuleczki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej kulce układamy trochę dżemu.

Pieczemy ok 20-25 min w temp 180 C.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: