Advertisements

TORT PIRACKI

4 Mar

Przedstawiam Wam tort piracki! Zrobiony jest dla mojej kochanej, wspaniałej siostrzenicy Oli, na jej 10 urodziny :)

Tort znów jest tradycyjny, ale no co zrobić, kolejny tort dla dzieci, muszę opracować inne receptury.

Krem sprawdzony, śmietana i mascarpone ;) – z dodatkiem barwnika błękitnego (woda z morza ;)

Konfitura wiśniowa dlatego, że bałam się, że porzeczki dla dzieci za kwaśne a na pomarańcze ktoś może mieć uczulenie- z tego też powodu nie ma orzechów. Jest na jednej warstwie kremu trochę wiórków czekoladowych dla smaku.

Biszkopty są nasączone ponczem cytrynowym dla przełamania słodkości.

Tutaj możecie znaleźć przepis na cały przykładowy tort (inny kształt, ale środek taki sam w zasadzie, tylko tutaj są 3 warstwy biszkoptów )    : KLIKNIJ TUTAJ

Skrzynię zrobiłam z masy cukrowej a w środku są cukrowe kuleczki i złoty pył. Czaszka i statek oraz papuga, to świeczki. Cała reszta jest zrobiona z masy cukrowej.

Tutaj mamy zbliżenie na prawdziwe skarby w skrzyni! ;)

 A poniżej zdjęcie tortu przed obłożeniem masą. Widać błękitny krem :)

Advertisements

komentarzy 6 to “TORT PIRACKI”

  1. Agata Marzec 14, 2012 @ 4:12 pm #

    Małe dzieło sztuki :)))

    • pannakota Marzec 14, 2012 @ 4:46 pm #

      bez przesady, ale dziękuję bardzo za miłe słowa :)

  2. aga Marzec 15, 2012 @ 11:53 am #

    witam,
    czytałam gdzieś, że masa cukrowa nie znosi bitej śmietany, w Pani przepisie na krem ta śmietana jest – czy to nie jest problem? czy masa się nie rozpuszcza? za chwilę mam urodziny dziecka i ten przepis przypadł mi bardzo do gustu – nie będzie wpadki przed gośćmi??????????

    • pannakota Marzec 15, 2012 @ 12:18 pm #

      To jest tak, że najlepiej, jak masą podkładową jest coś jak najbardziej tłustego, żeby właśnie nie rozpuszczało masy. W niektórych przepisach jest nawet krem z masła i cukru, ale to trochę niejadalne moim zdaniem ;) Za każdym razem robię ten krem z mascarpone i bitej śmietany, w proporcjach pół na pół, i mi się ro sprawdza. Wygląda o tak, że faktycznie troszeczkę masa się rozpuszcza, ale nie to że coś się dzieje nieprzyjemnego, po prostu jak się ukroi kawałek, to widać, że przy kremie masa jest trochę miękka, lekko rozpuszczona. Dla całości tortu nie ma to znaczenia. Część moich tortów przygotowywałam dzień wcześniej i zawsze na 2 dzień wyglądały one tak samo, nic się nie działo. Oczywiście torty muszą być w lodówce. Jeśli mimo to ma Pani obawy, to proponuję do obłożenia tortu na zewnątrz użyć może samego serka mascarpone, wcześniej zmiksowanego, żeby był miękki i dawał się łatwo rozsmarować. Ale tak czy inaczej powinno wszystko być ok i żadnej wpadki nie powinno być. Faktycznie kremu z samej śmietany nie daję, bo myślę, że mogłaby rozpuścic lukier. Także proszę śmiało robić krem z mascarpone i śmietany 36% :) Pozdrawiam serdecznie i miłych urodzin! :)

      • aga Marzec 19, 2012 @ 8:33 pm #

        bardzo, ale to bardzo dziękuję za pomoc:) myślę, że pomysł z serkiem mascarpone jest bardzo dobry i jadalny:)))))) pozdrawiam

      • pannakota Marzec 19, 2012 @ 11:26 pm #

        No ja myślę, że na pewno bardziej jadalny niż masło z cukrem ;) Mam nadzieję, że pomogłam i że tort i urodziny wyjdą fantastyczne i niezapomniane :)
        pozdrawiam serdecznie :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: