Reklamy

TORT KROWA

31 Paźdź

Ten tort zrobiłam na pierwsze urodziny mojego synka. Lubi krowy, robi „mu” jak je widzi ;) to podchwyciłam i zrobiłam taki prosty tort dla dzieci. W środku jest kolorowy i wyszedł ładnie, równo i był naprawdę wysoki ( nie zmieścił się w wysokim pojemniku na torty;)

Tort est naprawdę fajny dla dzieci i robi wrażenie swoimi tęczowymi kolorami :) Moja kochana siostra powiedziała, że tort był przepyszny ;) Na drugi raz dodałabym trochę konfitury porzeczkowej na 1 poziomie, dla zaostrzenia smaku.

Polecam :)


Przepis jak w poprzednim wpisie na tęczowy tort . Tyle, że tutaj dodałam dużo więcej kremu. I kolory tym razem zrobiłam trochę mocniejsze, dodawałam po ok 1,5 g barwników w żelu Wiltona.

*przepis*

226 g masła

460 g cukru

5 białek

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

375 g mąki pszennej

4 łyżeczki proszku do pieczenia

pół łyżeczki soli

355 g mleka

*

krem :

800 ml śmietany kremówki, 36%

750 g serka mascarpone

4 łyżki cukru pudru

2 łyżki ekstraktu waniliowego

***

 

*Ilość cukru pudru jest różna, wiadomo, jak kto lubi, bardziej, lub mniej słodki krem, próbujmy zatem i dosładzajmy wedle gustu, na taką ilość ja daję 3-4 łyżki.

***

Przygotowujemy wcześniej wszystkie składniki, aby były w temperaturze pokojowej.

Robimy krem: Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy serek i ekstrakt oraz cukier, miksujemy do wymieszania.

Robimy biszkopt:

Przesiewamy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Ucieramy mikserem masło, na gładką puszystą masę po czym dodajemy cukier a następnie białka po jednym, ucieramy cały czas.

Do masy maślanej dodajemy na zmianę mleko i składniki suche. Powstanie jednolita masa o konsystencji gęstej śmietany.

Powstałą masę ważymy i dzielimy na 6 części, aby do każdej dodać inny barwnik.

Ciasto przekładamy do oddzielnych tortownic, np. ja miałam tylko 2, więc piekłam po kolei blaty, pozostałe masy, które czekały na upieczenie zabezpieczyłam folią, żeby nie wysychała i wszystko wyszło dobrze. Ja piekłam w tortownicy 21 cm, i moim zdaniem to jest odpowiednia wielkość, bo blaty i tak wyszły dosyć cienkie.

Pieczemy 15-20 min w temp 190C.

Przekładamy przestudzone kolorowe blaty kremem. Na końcu kremujemy wierzch i boki tortu, jeśli ktoś ma ochotę, można dekorować fondantem (plastycznym lukrem) lub czym chcemy.

tęczowy tort krowa, pannakota.pl

Udało mi się zrobić zdjęcie ostatniemu małemu kawałkowi ;) Smacznego!

Reklamy

Komentarze 3 to “TORT KROWA”

  1. graforoman Październik 31, 2011 @ 1:14 pm #

    Może to byk, bo wymion nie ma. ;)

    • pannakota Październik 31, 2011 @ 1:23 pm #

      o matko, rzeczywiscie, jak moglam nie dodac takiego istotnego elementu! :D szkoda, ale tak czy inaczej robi „mu” :D Maly robił „mu” jak zobaczył tort, czyli wszystko ok ;)

      • graforoman Październik 31, 2011 @ 1:35 pm #

        Gatunek ogólnie się zgadza. ;)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: