Advertisements

TĘCZOWY TORT URODZINOWY

26 Paźdź

W niedzielę są chrzciny i pierwsze urodziny drugiej malutkiej sówki. Postanowiłam upiec mu tęczowy tort z dekoracją krową, bo teraz bardzo lubi udawać krowę, interesuje się krowami i zwraca na nie uwagę :D

Postanowiłam skorzystać z przepisu zaproponowanego przez dziewczynę z bloga Whisk Kid, której tęczowe ciasto wystąpiło nawet u Marty Stuart. I ja właśnie na tym przepisie się oparłam, z tym, że wprowadziłam parę zmian, i zmniejszyłam ilość kremu, bo po prostu miałam mniej śmietany, a ten tory robię na próbę, więc potraktowałam go trochę nonszalancko ;)

No właśnie, tu przedstawiam tort zrobiony na próbę, bo nie chciałam ryzykować, w końcu na chrzcino- urodzinach ma być 45 gości, więc powinnam się postarać. Przedstawiam więc skromną wersję tęczowego tortu zrobionego na próbę. Na pewno zrobię więcej kremu.

*przepis*

226 g masła

460 g cukru

5 białek

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

375 g mąki pszennej

4 łyżeczki proszku do pieczenia

pół łyżeczki soli

355 g mleka

*

krem:

serek mascarpone 750 g**

śmietana kremówka 750g

extrakt waniliowy

cukier puder- 3- 4  łyżki*

*

*Ilość cukru pudru jest różna, wiadomo, jak kto lubi, bardziej, lub mniej słodki krem, próbujmy zatem i dosładzajmy wedle gustu, na taką ilość ja daję 3-4 łyżki.

***

Przygotowujemy wcześniej wszystkie składniki, aby były w temperaturze pokojowej.

Przesiewamy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Ucieramy mikserem masło, na gładką puszystą masę po czym dodajemy cukier a następnie białka po jednym, ucieramy cały czas.

Do masy maślanej dodajemy na zmianę mleko i składniki suche. Powstanie jednolita masa o konsystencji gęstej śmietany.

Powstałą masę ważymy i dzielimy na 6 części, aby do każdej dodać inny barwnik.

Ciasto przekładamy do oddzielnych tortownic, np. ja miałam tylko 2, więc piekłam po kolei blaty, pozostałe masy, które czekały na upieczenie zabezpieczyłam folią, żeby nie wysychała i wszystko wyszło dobrze. Ja piekłam w tortownicy 21 cm, i moim zdaniem to jest odpowiednia wielkość, bo blaty i tak wyszły dosyć cienkie.

Krem:

Miksujemy serek mascarpone ze śmietaną, dodajemy cukier puder i ew. ekstrakt waniliowy.

Przekładamy przestudzone kolorowe blaty kremem. Na koncu kremujemy wierzch i boki tortu, jeśli ktoś ma ochotę, można dekorować fondantem (plastycznym lukrem) lub czy chcemy,

Pieczemy 15-20 min w temp 190C.

Smacznego!

Advertisements

komentarzy 9 to “TĘCZOWY TORT URODZINOWY”

  1. wera.xd Grudzień 15, 2011 @ 8:05 pm #

    mmm…
    wygląda pszepysznie.;)
    a jak smakował.?xdd

    • pannakota Grudzień 15, 2011 @ 8:21 pm #

      chyba w porzadku ;) to porzadny tort, chociaz nie jest moze jakis wykwintny w samku moim zdaniem, bo smak 1, zwyły krem mascarpone waniliowy i to wszystko w zasadzie, ale jest naprawde w porzadku :)
      pozdrawiam serdecznie! :)

      • A. Styczeń 10, 2012 @ 1:16 am #

        Poproszę o podanie jakich barwników używasz. Chyba się skuszę na taki torcik. Dziękuję za inspirację, A.

  2. pannakota Styczeń 10, 2012 @ 10:26 am #

    Witaj! :)

    Otóż firma to squires kitchen, o takie:
    http://www.squires-shop.com/ibf/index.php?p=catalog&mode=search&search_in=all&search_str=food+colour&x=0&y=0
    Mozna kupic przez internet w polskich sklepach. Podobno też Wilton ma dobre barwniki.
    Pozdrawiam serdecznie :)

  3. kaaa Luty 9, 2012 @ 12:03 pm #

    ile trwalo zrobienie calego tortu z pieczeniem?

    • pannakota Luty 9, 2012 @ 1:46 pm #

      Chm, musze policzyc, ale to jest tak, ze robienie biszkopta i kremow to chwilka. Najdluzej trwa dekorowanie, zalezy jakie, jak skąplikowane itp.
      Wiec zrobienie biszkopta to jakies ok 10 minut chyba, potem sam sie piecze. Zrobienie kremow to tez kilka minut, troche dluzej trwa zrobienie kremu czekoladowego, bo trzeba rozpuscic czekolade i poczekac az sie ona wystudzi, ale to mysle ze trwa na oko ok 25 minut w sumie (roztopienie kilka minut, potem schlodzenie- tez nie za dlugo)
      Skladanie tego wszystkiego tez trwa jakies 15 minut moze. Czyli tutaj jest pokrojenie biszkopta, polanie go ponczem (zrobienie ponczu to jakas minuta ;) i posmarowanie kremem. To moze i z 10 minut nawet trwa? I najdluzej trwa dekorowanie, moim zdaniem tutaj sie schodzi nie wiadomo kiedy i nawet z godzine trwa. Zalezy oczywiscie jaka dekoracja. Jak robilam tort „pingu” to figurki zrobiłam wczesniej, jak rowniez „lodowe tafle” z cukru. Tak samo różyczki przygotowuję wcześniej czy inne kwiatki. Natomiast listki robię raczej na bierząco, bo wtedy ładnie się da je ułożyc, tak naturalnie, jakoś powyginać i dopasować itp. Jak zesztywnieją to już gorzej. Generalnie co sie da to wczesniej robie, to na raz mniej czasu zajmuje. Kremy i biszkopt tez mozemy przygotowac wczesniej, naet ze 2 dni.
      Czyli sam tort to max 2 godziny- razem z pieczeniem i odczekaniem ,az ostygnie i przelozeniem kremem. Plus dekoracja- moze i z godzine. Ale przygotowanie samo tortu bez dekoracji to w sumie z pol godziny moze, jakby to zsumowac, plus pieczenie czy czekanie na ostygniecie czekolady. Uf, mam nadzieje, ze jasno to wytlumaczylam ;)
      pozdrawiam serdecznie i polecam zrobienie tortu, bo to naprawdę bardzo łatwe! :)

  4. books Styczeń 9, 2013 @ 8:22 am #

    Hi my family member! I wish to say that this article
    is awesome, great written and come with almost all
    important infos. I’d like to peer extra posts like this .

  5. Lorin Sierpień 17, 2014 @ 3:55 pm #

    I’m not easily imsresped. . . but that’s impressing me! :)

Trackbacks/Pingbacks

  1. TORT KROWA « Pannakota - Październik 31, 2011

    […] jak w poprzednim wpisie na tęczowy tort . Tyle, że tutaj dodałam dużo więcej kremu. I kolory tym razem zrobiłam trochę mocniejsze, […]

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: