Reklamy

RÓŻOWY TORT Z MASCARPONE I KONFITURĄ WIŚNIOWĄ

14 Mar

To taki szybki torcik z okazji urodzin, dla mojej siostry.

Zrobiłam błyskawiczny krem z mascarpone i mleka skondensowanego, moim zdaniem może być, chociaż nie jest idealny do tortu, bo jednak nie jest tak sztywny jak krem na śmietanie z mascarpone czy czekoladą, ma taką trochę lejącą się konsystencję.

Do kremu i do biszkopta, jak widzicie, dodałam barwnik czerwony i tort wyszedł idealnie różowy, jak świnka :D Taki właśnie miałam zamiar, żeby był taki pastelowy, cukierkowo różowy kolor. Bardzo fajny, nie uważacie ? ;)

Na spód jak zwykle dałam konfiturę wiśniową, bo pasowała kolorem.

Moi kochani degustatorzy stwierdzili, że tort pyszny, zatem polecam! :)

*przepis*

biszkopt:

6 jajek

6 łyżek mąki pszennej

6 łyżek mąki ziemniaczanej

12 łyżek cukru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

barwnik spożywczy czerwony

krem mascarpone:

250 g serka mascarpone

250 g. śmietany 36%

2 łyżki cukru pudru

aromat waniliowy

barwnik spożywczy czerwony

krem mascarpone z mlekiem skondensowanym:

250 g serka mascarpone

ok 150 ml mleka skondensowanego

poncz:

1 szklanka przegotowanej wody

3 łyżki cukru

pół szklanki cytryny

*

konfitura wiśniowa

alkohol -niekoniecznie

***

  • Biszkopt robimy z przepisu według zasady, że dajemy na jedno jajko – 1 łyżkę mąki pszennej, 1 ziemniaczanej i 2 łyżki cukru i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, stąd te proporcje. Robię biszkopt z 6 jajek na formę o średnicy 21 cm.

Ubijamy pianę z białek na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy dalej. Dodajemy żółtka, potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Pieczemy w formie 21 cm, 35-45 min w 180C, trzeba sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest już suchy. Dodajemy barwnik do biszkopta, mieszamy.

No i słynne upuszczanie biszkopta po upieczeniu… Nie wiem o co kaman, ale upuszczam zawsze :D no już trudno, co zrobić! :D Czyli, dla tych co nie wiedza: upuszczamy biszkopt (w formie ;) na ziemię czy tam blat, z odległości ok pół metra. Ma to zapobiegać opadaniu. Ja zawsze upuszczam i mam puszyste biszkopty ;)

Jak biszkopt wystygnie, wyjmujemy go z formy. Przekrajamy biszkopt tak, żeby wyszły nam 3 blaty.

  • Robimy krem, czyli ubijamy śmietanę z serkiem mascarpone i cukrem pudrem możemy dodać parę kropli aromatu waniliowego. W wersji dla dorosłych dodałam trochę ekstraktu z wanilii mojej produkcji, który jest na bazie wódki. Dodajemy trochę barwnika spożywczego, żeby krem był pięknie różowy ;)
  • Robimy poncz czyli rozpuszczamy cukier w wodzie i dodajemy sok z cytryny.
  • Robimy krem mascarpone z mlekiem skondensowanym słodzonym, czyli miksujemy serek z mlekiem, ja dodawałam na oko mleka, powiedzmy tak połowę mleka do serka- im więcej dodamy mleka, tym będzie rzadszy krem, więc musimy uważać.
  • Ja dodaję trochę wódki do konfitur, wtedy robi mi się poncz do nasączenia, no i smak jest całkiem, całkiem ;)
  • Składanie tortu:Nasączamy blat ponczem cytrynowym lub z wódeczki i soku konfiturowego i kładziemy wiśnie. Przykrywamy to delikatnie kremem z mascarpone i mleka. Na to kładziemy 2 blat, który nasączamy ponczem cytrynowym, kładziemy krem mascarpone. Nakładamy ostatni blat, nasączony ponczem, tak, aby nasączona część była po spodem, a wierzch tortu był jak najmniej nasączony. Na wierzchu kładę warstwę kremu mascarpone, okładam nim również boki. Ponieważ nie starczyło mi kremu na boki, obłożyłam boki kremem jogurtowym, o którym pisałam, że nie wyszedł za dobry, poza tym wyszedł mi bardzo rzadki, więc obkleiłam tylko na tyle boki, żeby przykleiły się migdały. Gdybym miała więcej kremu z mascarpone, to bym jednak ładnie obłożyła boki i najwyżej do nich dała migdały lub wiórki kokosowe. No i ew. dekoracja jakaś, ja dodałam trochę srebrnych kulek.

Smacznego!

Reklamy

komentarzy 10 to “RÓŻOWY TORT Z MASCARPONE I KONFITURĄ WIŚNIOWĄ”

  1. zauberi Marzec 14, 2011 @ 12:43 pm #

    śliczny ten tort!

  2. Atria Marzec 14, 2011 @ 1:12 pm #

    Pierwsze co, to tort skojarzył mi się z ciastem „Red Velvet”. Wygląda bardzo fajnie, ale mnie takie skomplikowane ciasta przerażają i raczej tylko patrzę z boku na poczynania innych. Pozdrawiam!

    • pannakota Marzec 14, 2011 @ 3:14 pm #

      tak, podobny, ale red velvet jest slicznie czerwony. Ja teraz cwiczylam przy okazji, bo bede robila tort swinke peppe i chcialam zobaczyc ile barwnika potrzebuje i jak to wyjdzie. Ale ten tort jest bardzo prosty! wszystko sie tylko miksuje i przeklada! :) naprawde, to bardzo proste! polecam i pozdrawiam serdecznie :)

  3. Ag PE Marzec 14, 2011 @ 1:34 pm #

    Jest prześliczny. Ja też lubię różowy kolor :) Perełki na wierzchu wyglądają iście po królewsku.

    • JUSTIN&DOROTHY Marzec 14, 2011 @ 4:21 pm #

      Wspaniały i prześliczny tort. Taki delikatny….

      • pannakota Marzec 14, 2011 @ 4:46 pm #

        dziekuje :) rzeczywiscie delikatny, bo biszkopt ladnie wyrosl i byl bardzo puszysty, wiec kolor i puszystosc daly taki efekt delikatnosci :)

  4. KUCHARNIA, Anna-Maria Marzec 14, 2011 @ 6:35 pm #

    Szalejesz z tymi tortami, każdy piękny i kuszący, bardzo!
    Pozdrawiam:)

  5. pannakota Marzec 14, 2011 @ 9:23 pm #

    haha, faktycznie cos mnie naszło! :D pozdrawiam serdecznie! :)

  6. szana Kwiecień 27, 2011 @ 7:33 am #

    koniecznie zapisuje! te kolory mnie urzekly :)

  7. Kubełek Smakowy Maj 1, 2011 @ 1:37 pm #

    Tort jest uroczy, po prostu cudeńko.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: