Reklamy

TORT W STYLU ANGIELSKIM Z KREMEM CZEKOLADOWO-KAWOWYM I WIŚNIAMI

24 Sty

23 stycznia są 2 urodziny małej sówki!! Nie mogę w to uwierzyć! :) Nie robię tym razem dużej imprezy, ale 3 małe. Dokładnie 23 czyli w niedzielę jest impreza dla rodziny, zatem tort będzie taki bardziej dostojny ;) Stąd pomysł na różę. Tort zrobiony jest z biszkopta i tym razem postanowiłam go porządnie nasączyć, żeby nie był taki suchy. Zalałam najlepsze na świecie konfitury produkcji mojej mamy wódeczką, zatem tort niestety nie jest dla sówki ;) przynajmniej część biszkoptowa. zrobiłam też poncz kawowy, również z wódką. Kremy zrobiłam w 2 smakach, a to dlatego, że chciałam dać krem czekoladowy, ale on się nie nadaje na izolację tortu, więc i tak musiałam zrobić krem -izolację, a nie chciałam robić maślanego, to dałam jak zwykle z serka mascarpone ze śmietaną. Krem czekoladowy również jest o smaku kawy, dlatego dodałam poncz kawowy na 2 blaty, żeby był to smak dominujący.

I powiem szczerze, że tort wyszedł wspaniały! Moja teściowa zjadła 3 kawałki, czyż to nie jest komplement dla synowej? ;) A moja ciocia, która jest specjalistką od tortów i robi naprawdę najlepsze a świecie, powiedziała, że ten tort jest wyśmienity, luksusowy i z najwyższej półki haha. Dobra, jak tak nachwaliłam, a ktoś zrobi i będzie niedobry, to będzie straszne! :D Ale poważnie, moim zdaniem tort jest smaczny. Słodki owszem, ale dzięki alkoholowi i wiśniom smak się zaostrzył. Acha, i jest tak mocno nasączony tym alkoholem , że wszyscy byli na lekkim rauszu po zjedzeniu go, i zrobiło się bardzo miło, wesoło i na luzie haha, Naprawdę bardzo fajny tort  :D

*przepis*

biszkopt:

6 jajek

6 łyżek mąki pszennej

6 łyżek mąki ziemniaczanej

12 łyżek cukru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

*

krem czekoladowy:

300 g. śmietany kremówki

200 g czekolady mlecznej (lub gorzkiej, jak kto woli)

2 łyżeczki kawy z ekspresu, albo zaparzonej w małej ilości wody rozpuszczalnej

*

krem mascarpone:

250 g serka mascarpone

250 g. śmietany 36%

2 łyżki cukru pudru

*

poncz kawowy:

3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

1,5 łyżki cukru

50 ml alkoholu, wódki , brandy itp.

*

poncz wiśniowy:

konfitura wiśniowa zalana wódką, ok 100 ml, lub wiśniówka

*

konfitura wiśniowa, ok pół słoiczka

***

Przepis na biszkopt  i krem mascarpone oraz poncz kawowy jak w poprzednim torcie, więc sobie przekleję ;)

Biszkopt robimy z przepisu według zasady, że dajemy na jedno jajko – 1 łyżkę mąki pszennej, 1 ziemniaczanej i 2 łyżki cukru i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, stąd te proporcje. Robię biszkopt z 6 jajek na formę o średnicy 21 cm, wychodzi taki jak trzeba, potem potrzeba ok 500 g lukru na obłożenie takiego tortu (trochę zostaje jeszcze po obcięciu boków).

Ubijamy pianę z białek na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy dalej. Dodajemy żołtka, potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, , mieszamy. Pieczemy w formie 21 cm, 35-45 min w 180C, trzeba sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest już suchy.

No i słynne upuszczanie biszkopta po upieczeniu… Nie wiem o co kaman, ale upuszczam zawsze :D no już trudno, co zrobić! :D Czyli, dla tych co nie wiedza: upuszczamy biszkopt (w formie ;) na ziemię czy tam blat, z odległości ok pół metra. Ma to zapobiegać opadaniu. Ja zawsze upuszczam i mam puszyste biszkopty ;)

Jak biszkopt wystygnie, wyjmujemy go z formy. Przekrajamy biszkopt tak, żeby wyszły nam 3 blaty.

*

Robimy krem, czyli ubijamy śmietanę z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. W wersji dla dorosłych dodałam trochę ekstraktu z wanilii mojej produkcji, który jest na bazie wódki.

Robimy poncz czyli zaparzamy kawę rozpuszczalną z cukrem i po wystygnięciu dodajemy alkohol.

Robimy krem czekoladowo- kawowy: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, po czym schładzamy ją do temperatury pokojowej. Śmietanę ubijamy, dodajemy rozpuszczoną kawę (w opcji, niekoniecznie) i rozpuszczoną czekoladę, mieszamy dokładnie.

Robimy poncz wiśniowy, jeśli chcemy, czyli mieszamy wódkę z konfiturą.

Teraz mamy już wszystkie składniki tortu, więc wystarczy to poskładać ;)

*

Nasączamy blat ponczem wiśniowym i kładziemy wiśnie. Przykrywamy to delikatnie kremem czekoladowym. Na to kładziemy 2 blat, który nasączamy ponczem kawowym, kładziemy krem mascarpone. Nakładamy ostatni blat, nasączony ponczem kawowym, tak, aby nasączona część była po spodem, a wierzch tortu był jak najmniej nasączony. Na wierzchu kładę warstwe kremu mascarpone, okładam nim również boki.

Teraz możemy już dekorować lukrem.


Smacznego!

 

Reklamy

Komentarzy 26 to “TORT W STYLU ANGIELSKIM Z KREMEM CZEKOLADOWO-KAWOWYM I WIŚNIAMI”

  1. zauberi Styczeń 24, 2011 @ 1:14 pm #

    piękny!

  2. Ania Styczeń 24, 2011 @ 1:36 pm #

    mam tylko jeden komentarz i jest to WOW ! Pani Sowa jest mistrzynią kulinarii i przepięknych zdjęć, dzięki niej moje życie jest piękniejsze :) (serio) TAK TRZYMAC !

  3. pannakota Styczeń 24, 2011 @ 1:54 pm #

    haha, Anna Gola jak zwykle jest super mila i kochana :D bardzo dziekuje! :)

  4. Atria Styczeń 24, 2011 @ 3:06 pm #

    Jest śliczny. Zawsze podziwiam osoby, które potrafią pięknie dekorować ciasta. Ja nie mam ku temu ani zdolności ani cierpliwości. .ale zawsze chętnie się przyglądam.. pozdrawiam!

  5. wiosenka27 Styczeń 24, 2011 @ 3:42 pm #

    Piękna dekoracja:)

  6. karmel-itka Styczeń 24, 2011 @ 5:18 pm #

    piękny!
    te różyczki…takie misterne.

  7. Justin Styczeń 24, 2011 @ 9:37 pm #

    The cake looks delicious, though I understand nothing from the writing :) My girlfriend keeps showing me your recipes and delicious pics, are you planning to expand internationally? Keep my fingers crossed !

  8. Justin Styczeń 24, 2011 @ 9:37 pm #

    sorry for my English – but my Polish is really lousy :O

  9. lo Styczeń 24, 2011 @ 9:59 pm #

    Cudowny!!! Piękny!!! Te różyczki są prześliczne.Lubię takie dobrze nasączone torty z alkoholem.

  10. myniolinka Styczeń 25, 2011 @ 9:06 am #

    cudo! chętnie zjadłam kawałeczek więc nie dziwię się Teściowej…
    całusy dla Sówki :)

  11. Paula Styczeń 29, 2011 @ 11:54 am #

    ten tort prezentuje się obłędnie pysznie!

    pozdrawiam,
    Paula

  12. Paulina Styczeń 31, 2011 @ 1:19 pm #

    Tort przypomina mi wypieki mojej babci, która zawsze piekła mega wypasione, ociekające czekoladą cudowne torty z najwyższej półki, o których każdy marzył po nocach. Babcia nie piła alkoholu, ale w jej tortach wyczuwało się morze wódki :) Stęskniłam się za tymi tortami!

  13. szana Luty 2, 2011 @ 4:20 pm #

    piękne masz te torty!

  14. mlynkiwkuchni Październik 23, 2011 @ 10:52 am #

    Wspaniałe torty, oglądam i oglądam i nie mogę oderwać oczu!Powodzenia w dalszym pieczeniu!

    • pannakota Październik 23, 2011 @ 6:45 pm #

      dziękuję bardzo :) Za tydzień piekę nowy tort i mam nadzieję, że się uda, bo to tort na chrzciny i pierwsze urodziny mojego młodszego synka! :) pozdrawiam serdecznie!

      • mlynkiwkuchni Październik 27, 2011 @ 4:52 pm #

        ja raz porwałam się na upieczenie tortu weselnego, i było z tym sporo stresu, ale wszystko wyszło ok. Mam zamiar zacząć zgłębiać tajniki robienia masy plastycznej. To prawda że robi się ją z glukozą i żelatyną?pozdraiwam:)

  15. pannakota Październik 27, 2011 @ 6:16 pm #

    Ja robiłam masę, przypomniałaś mi, że miałam dodać przepis ;) Ale stwierdziłam, że szkoda zachodu, nie wiem, czy uda się uzyskać takie ładne kolory i jest to trochę czasochłonne. Na moim blogu pokazane jest ciasto marchewkowe: https://pannakota.pl/2011/01/17/ciasto-marchewkowe-2/, do ktorego zrobiłam sama fondant. Ale od tamtej pory kupuję po prostu, jakoś mnie do tego nie ciągnie ;)
    to prawda, że się robi z glukoza, bo bez niej masa się kruszy. Ja robiłam z przepisu : 3 łyżeczki glukozy, 3 łyżeczki żelatyny, 800 g cukru pudru – tutaj dodajemy po trochu, więc ilość może się nieznacznie różnić, 50 ml gorącej wody. Pozdrawiam!

  16. Karolina Sierpień 25, 2013 @ 11:41 pm #

    dzień dobry, mam w planach ten tort, albo podobny bo się zastanawiam czy więcej nasączać kawą z alkoholem czy więcej wiśniówką własnej roboty….ale mam 2 pytania: 1 pytanie – gdzie jest w opisie te pół słoika konfitury wiśniowej ? Pisze Pani, by 1 blat nasączyć wiśniówką, potem wiśnie i krem czekoladowy, a konfitura gdzie ma być ? 2 pytanie – poncz kawowy do dwóch blatów – w jakiej ilości wody rozpuścić kawę przed dodaniem wódki ?

    • pannakota Sierpień 26, 2013 @ 9:41 am #

      Witam, w opisie konfitura jest tutaj: „Nasączamy blat ponczem wiśniowym i kładziemy wiśnie.” Może niejasno to brzmi, ale chodzi właśnie o nasączenie pierwszego blatu ponczem oraz posmarowanie go konfiturą wiśniową (bądź porzeczkową jak ostatnio częściej stosuję). No i na konfiturę czy dżem kładziemy krem- delikatnie, aby s^ę warstwy nie zmieszały. Ja nakładam krem w kilku miejscach, upuszczam go z łyżki, dość gęsto i potem delikatnie rozsmarowuję aby zrobiła się jednolita powierzchnia kremu.
      Ja kawę rozpuszczam zawsze z bardzo małej ilości wody, tak aby była bardzo aromatyczna, to oznacza np. kilka łyżek wody. Ponczu zużyjemy nie tak dużo, w sumie ok pół szklanki, lub mniej. Także możemy zrobić poncz z małej ilości wody do kawy, plus alkohol i to da nam objętościowo ok pół szklanki. Życzę smacznego! :)

      • Karolina Sierpień 26, 2013 @ 12:32 pm #

        ślicznie dziękuję, ja myślałam, że chodzi Pani o wiśnie jako całe owoce, mam takie alkoholowe z nalewki :-) też je wykorzystam

  17. Karolina Październik 4, 2013 @ 8:48 pm #

    Zrobiłam w końcu ten tort (czekałam aż mi się zrobi nalewka wiśniowa), z małymi modyfikacjami: biszkopt kakaowy (bardzo polecam), do kremu czekoladowego nie dodałam kawy, a na wierzchu zamiast polewy bita śmietana i po nalewkowe wiśnie. Reszta jak u Pani. Rodzina zgodnie przyznała, że to najlepszy tort jaki w życiu zrobiłam, a parę już ich było. Dziękuję raz jeszcze.

    • pannakota Październik 5, 2013 @ 7:45 am #

      Bardzo się cieszę! :) pozdrawiam serdecznie :)

      • flora Czerwiec 12, 2014 @ 10:34 am #

        Dzień dobry, bardzo podoba mi się Pani tort; chciałabym zrobić podobny i mam w związku z tym, dwa pytania.
        1. Ile godzin może stać tort obłożony masą cukrową?
        2. Czy lukier plastyczny nie rozpuści się, skoro izolatorem jest śmietana z serkiem mascarpone? Bo ponoć nie można kłaść lukru na śmietanę?
        Z góry dziękuję za odpowiedź.

      • pannakota Czerwiec 12, 2014 @ 1:19 pm #

        witam :)
        1. ja trzymałam tor ok dobę , np robię w sobotę rano i potem na niedzielę jest – to jadłużej. innych doświadczeń nie mam. Ale wydaje mi się, że jest to dość długo, także spokojnie można go zrobić wcześniej
        2. to częste pytanie, ja uważam że ten krem jest bardzo dobry i nie rozpuszcza masy. Oczywiście w miejscu łączenia po jakiĶś czasie jest minimalnie rozpuszczona masa, ale to nie ma znaczenia żadnego. nigdy nie rozpuściła mi się masa na tyle żeby to miało jakieś złe skutki. :) Polecam, nie powinno się nic stać. ten krem jest dość zarty i sztywny.
        pozdrawiam! :)

  18. flora Czerwiec 13, 2014 @ 11:22 am #

    Bardzo dziękuję za odpowiedź, a więc zaryzykuję z tą masą z serka mascarpone pod lukier zamiast masy maślanej, której chcę uniknąć; opiszę moje zmagania z lukrem plastycznym, kiedy już zrobię torta:) pozdrawiam.

Trackbacks/Pingbacks

  1. TORT DLA DZIECI, Z PINGWINEM PINGU, Z KREMEM CZEKOLADOWYM I Z SERKA MASCARPONE « Pannakota - Luty 7, 2011

    […] na tort jest ten sam jak na poprzedni, więc i tym razem sobie skopiuję ;) Jedyna różnica to brak alkoholu i inny […]

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: