Advertisements

TORT W STYLU ANGIELSKIM Z NUTELLĄ I KREMEM Z MASCARPONE

22 Sty

Wielkimi krokami zbliżają się urodziny Sówki, więc chciałam mu zrobić tort z jego ulubionym pingwinem Pingu. Ponieważ nie mam doświadczenia w stylu angielskim i w tortach zrobiłam 2 próbę (i słusznie jak się okazało ). Poniżej tort, który jest tą właśnie próbą. Sam tort mi nie smakuje, chociaż Sowa powiedział, ze jest bardzo dobry. Za mało nasączyłam biszkopt moim zdaniem, może jakbym dała więcej ponczu, to byłby lepszy, mi się wydaje za suchy.Dlatego nie mogę z czystym sercem polecić , bo nie wiem czy jest taki dobry :D Dodałabym też wiśnie w alkoholu albo jakieś inne owoce, aby zaostrzyć smak, bo tort jest mega słodki :D

Nutellę się ciężko rozsmarowuje po biszkopcie, więcej tego nie powtórzę, lepszy jest krem czekoladowy, np taki jak w przepisie na tartę czekoladową. Jeśli chcemy mieć smak czekoladowy, to po prostu możemy dodać nutellę do roztopionej czekolady i potem wymieszać to ze śmietaną, czyli zrobić wspomniany krem. Krem z serka dałam specjalnie na wierzch i boki, by zaizolować tort, dzięki czemu lukier się nie rozpuści. Dzięki izolacji takim tłustym kremem możemy robić torty nawet ze śmietaną i pokrywać je potem lukrem.


Tort jest zrobiony z 3 warstw biszkopta, przełożony jest raz kremem z serka mascarpone i raz nutellą z kremem. Na wierzchu jest lukier plastyczny. Winogrona i listki też są oczywiście z lukru, więc cały tort jest jadalny. Poncz jest o smaku kawowym, ale oczywiście można dodać inny, szczególnie, że ja dałam kawę z alkoholem, więc dla dzieci się nie nada.

 

*przepis*

biszkopt:

6 jajek

6 łyżek mąki pszennej

6 łyżek mąki ziemniaczanej

12 łyżek cukru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

*

poncz kawowy:

3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

1,5 łyżki cukru

50 ml alkoholu, wódki , brandy itp.

*

nutella

*

krem mascarpone:

250 g serka mascarpone

250 g. śmietany 36%

2 łyżki cukru pudru

***

Biszkopt robimy z przepisu według zasady, że dajemy na jedno jajko – 1 łyżkę mąki pszennej, 1 ziemniaczanej i 2 łyżki cukru i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, stąd te proporcje. Robię biszkopt z 6 jajek na formę o średnicy 21 cm, wychodzi taki jak trzeba, potem potrzeba ok 500 g lukru na obłożenie takiego tortu (trochę zostaje jeszcze po obcięciu boków).

Ubijamy pianę z białek na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy dalej. Dodajemy żołtka, potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, , mieszamy. Pieczemy w formie 21 cm, 35-45 min w 180C, trzeba sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest już suchy.

No i słynne upuszczanie biszkopta po upieczeniu… Nie wiem o co kaman, ale upuszczam zawsze :D no już trudno, co zrobić! :D Czyli, dla tych co nie wiedza: upuszczamy biszkopt (w formie ;) na ziemię czy tam blat, z odległości ok pół metra. Ma to zapobiegać opadaniu. Ja zawsze upuszczam i mam puszyste biszkopty ;)

Jak biszkopt wystygnie, wyjmujemy go z formy. Przekrajamy biszkopt tak, żeby wyszły nam 3 blaty.

*

Robimy krem, czyli ubijamy śmietanę z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Robimy poncz czyli zaparzamy kawę rozpuszczalną z cukrem i po wystygnięciu dodajemy alkohol.

Nasączamy blaty ponczem, Smarujemy kremem, znów kładziemy blat, nasączamy ponczem, przekładamy nutellą, i ew. też kremem, kładziemy blat. Cały tort smarujemy kremem na bokach i z wierzchu.



*

Dekorację zrobiłam oczywiście też z lukru plastycznego, tym razem wykorzystałam gotowy, kupiony, dorabiałam sobie tylko kolory.

 


Smacznego!

Advertisements

komentarzy 17 to “TORT W STYLU ANGIELSKIM Z NUTELLĄ I KREMEM Z MASCARPONE”

  1. ewam Styczeń 22, 2011 @ 5:53 pm #

    Tort napewno pyszny,ale podoba mi sie jego prostota a zarazem elegancja.

    • pannakota Styczeń 22, 2011 @ 6:11 pm #

      dziękuję za miłe słowa :) No właśnie smak mnie rozczarował, ale jak pisałam, to na pewno wina za małej ilości ponczu, jak i tego, że chociaż uwielbiam nutellę, to lepiej nam się żyje w związku platonicznym :D Jakoś smak nutelli w torcie mnie nie powalił. I brakuje mi czegos ostrzejszego, bo jest mega słodki!

  2. bijana Styczeń 22, 2011 @ 5:54 pm #

    to dopiero dzielo sztuki…piękne !

  3. szana Styczeń 22, 2011 @ 5:58 pm #

    Tort jest przecudny! Po prostu, az zazdroszcze, ale gratuluje tak czy siak. Cieszy oczy a juz pewnie o smaku to nie wspomne. :)

  4. Nina Styczeń 22, 2011 @ 6:17 pm #

    zawsze podziwiam takie piękne torty w stylu angielskim – ja nigdy nie robiłam i nie wiem czy się skuszę – to jest wyższa szkoła jazdy

    wczoraj w ikei dostałam do zjedzenia ich urodzinowy tort z taka masą cukrową na wierzchu- zjadłam środek tortu, ale masa cukrowa jest za słodka żeby ją jeść, jest tak naprawdę tylko do dekoracji :(

    • pannakota Styczeń 22, 2011 @ 6:36 pm #

      faktycznie masa jest bardzo słodka, to w końcu w zasadzie sam lukier! Poziom cukru we krwi wzrasta o jakies 1000% ;)

  5. zauberi Styczeń 22, 2011 @ 7:54 pm #

    piękny!

  6. flusso Styczeń 23, 2011 @ 3:48 pm #

    Cudnie ozdobiony :)

  7. aga Styczeń 23, 2011 @ 4:20 pm #

    ach, jaki cudny tort:)

  8. mufinka Sierpień 15, 2012 @ 3:29 pm #

    witam, tort prześliczny i podejrzewam że pyszny. Mam pytanie odnosnie smarowania a raczej izolacji tortu od masy cukrowej. Czy ten krem z serkiem i smietana zdaje egzamin? Masa cukrowa sie nie rozpuszcza? Ponoc nie mozna na smietane klasc bezposrednio masy cukrowej bo poplynie. I teraz mam zagwozdke;D…

    • pannakota Sierpień 18, 2012 @ 11:15 pm #

      ja bardzo często używam tego kremu i mi zawsze zdaje egzamin. Oczywiście nie używam samej śmietany, ale taka z serkiem są ok. Trochę się może po jakimś czasie rozpuszczają, ale nie na tyle, żeby coś złego się działo. Robiłam torty dzień wcześniej, woziłam itp i zawsze wszystko się udawało, warto zaryzykować ;) Pozdrawiam serdecznie!

  9. sylwiamagdalena24@wp.pl Październik 31, 2013 @ 4:22 pm #

    witam serdecznie, mam pytanie odnosnie tej masy, czy ona nie jest zbyt rzadka? wydaje mi sie ze nie zastyga tak jak masa na bazie masla. czy tort dobrze sie kroilo?

    • pannakota Październik 31, 2013 @ 4:41 pm #

      Witam :) ja zawsze robię z tej may i nigdy mi nic nie wycieka. Masa robi się jeszcze stabilniejsza, zastyga jeszcze bardziej w lodówce. Naprewdę jest ok. Ja dodaję nawet różnych dżemów , np. truskawkowego i nic się nie dzieje. Pozdrawiam :)

  10. joanna1 Maj 28, 2014 @ 2:02 pm #

    czy lukier nie rozpuszcza się od kremu?

    • pannakota Maj 28, 2014 @ 2:30 pm #

      nie. daje radę :) oczywiście trzymam w lodówce, ale niedy mi się maa nie rozpuściłą. Czsem się zdarza, że trochę cieknie sos i wtedy lekko rozpuszcza masę ale to dlatego ,że są np świeże truskawki, taki krem bez świeżych owoców to nie rozpszcza.

  11. joanna1 Maj 29, 2014 @ 12:56 am #

    Dziękuje za szybką odpowiedź. Chciałabym udekorować boki tortu a nie obkładać cały tort więc nie chciałabym by dekoracja spłynęła przez noc w lodówce.

    • pannakota Maj 29, 2014 @ 1:34 pm #

      jeśli brzegi masy zrobią się nieładne – nie sądzę, ale powiedzmy ,że coś takiego się stanie, że trochę się nadtopią, to można dołożyć jakiejś małej dekoracji na brzegu. jak migdały, orzechyb owoce, kolorowe cukeirki, wałeczek z masy cukrowej, kuleczki cukrowe ( perełki itp) itd :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: