Reklamy

MUS Z MANGO

18 Sty

Otóż jestem wielką fanką owoców mango. Uwielbiam mango, ale  niekoniecznie w całości, a właśnie w postaci musów czy czegoś w tym rodzaju. Na wakacjach we Władysławowie jadłam pyszną zupę z mango, i od tamtej pory poszukuję przepisu. Tamta zupa była idealna, i na razie nie udało mi się zrobić takiej dobrej, ale ten mus, chociaż bardzo prosty, zbliża się do ideału ;) Przepis pochodzi z książki, którą mocno ostatnio eksploatuję, „Słodka Kuchnia Polska”. Naprawdę polecam, bo to tylko chwilka i mamy pyszny, zdrowy (chyba zdrowy? ;) super mus z mango ;)

*przepis*

2 duże owoce mango

1/2 szklanki śmietany 18%

duża łyżka miodu, lub więcej

***

Obrane i pozbawione pestek owoce mango rozdrabniamy, miksujemy ze śmietanką i miodem. I JUŻ! :D Jeszcze możemy schłodzić, będzie lepsze. Ja oczywiście część deseru zamroziłam i zjedliśmy z sową jako lody. Pyszne! :)

Obejrzałam akurat program w kuchni tv, gdzie był mus z mango, zaraz po tym, jak zrobiłam ten wpis! :) I tam szef kuchni mówi, żeby ubić śmietanę i do tego delikatnie wmieszać zmiksowane owoce. Oczywiście zaraz zrobiłam tym sposobem mus z ananasa, o czym w nowym wpisie też będzie. Deser jest super! Rzeczywiście warto ubić śmietanę.

 


Smacznego!

Reklamy

komentarzy 7 to “MUS Z MANGO”

  1. eve Styczeń 18, 2011 @ 10:52 am #

    piękny kolor ma ten mus :) mam ochotę skrobnąć łyżeczką monitor, tak się do mnie uśmiecha ;)

    cudna miseczka. gdzie można takie kupić?

    pozdrawiam ciepło!

    • pannakota Styczeń 18, 2011 @ 10:56 am #

      witam! mus jest bardziej żółty, im mniej ma śmietany i im bardziej dojrzałe mango, więc czasem wychodzi bardziej żółty a czasem taki kremowy. Ten jest bardzo żółty, bo takie zdjęcie, ale naprawdę jest bardzo apetyczny :) a Miseczki kupiłam ok rok temu we FLO, ale niestety już ich nie ma, bo chciałam dokupić i sprawdzałam. Serdecznie pozdrawiam! :)

  2. Ag Pe Styczeń 18, 2011 @ 1:11 pm #

    Świetny talerz. Widziałam takie w sklepie Flo jak mi się wydaje. Szkoda, że nie nabyłam. A mus – kuszący.

  3. magda Styczeń 20, 2012 @ 3:52 pm #

    ja oglądałam jakiś czas temu odcinek top chef, ktoś zrobił panna cotte z musem z mango w środku ( chodziło o to, żeby deser imitował jajko ugotowane na miękko ) Czy macie pomysł jak to zrobić?

    • pannakota Styczeń 20, 2012 @ 4:01 pm #

      nie robilam nic takiego, ale bym zrobila tak ,ze 1 warstwe pannakoty, łyżeczką wydrążyłabym dziórę. Wydaje mi się, że trzeba nałożīć zamrożony mus, czyli wcześniej zamrozić w kształcie przypominającym ten wydrążony. Zalać to wszystko resztą pannakoty i odstawić do zastygnięcia. Wydaje mi się, że to by wyszlo, co sądzisz? :)
      pozdrawiam!

  4. magda Styczeń 21, 2012 @ 9:39 am #

    dobry pomysł! dziękuje! trzeba spróbować, jak się odważe to dam znać co mi wyszło, w tv wyglądało to bardzo ciekawie :)
    pozdrawiam!

    • pannakota Styczeń 21, 2012 @ 10:42 am #

      ja sie wkręciłam w Twoj pomysł, jak tylko będę miała chwilę czasu to spróbuję! pozdrawiam serdecznie :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: