Reklamy

CIASTO MARCHEWKOWE

17 Sty

Mała sówka obchodzi zaraz już 2 urodziny! Nie wiem, kiedy to się stało, a tutaj już 2 sówki są na świecie :D Chcę upiec jakiś torcik dla sówki, ale ponieważ to małe dziecko, więc torcik ma być taki trochę zdrowszy :D Pomyślałam o cieście marchewkowym przełożonym kremem z serka mascarpone. Wymyśliłam też pomysł, jak ten tort ma wyglądać, a mianowicie ma mieć dekorację z lukru plastycznego. Jednak jeszcze nigdy nie robiłam takich dekoracji w stylu angielskim, dlatego dzisiaj zrobiłam próbę, jak to w ogóle się wykonuje, czy jest łatwo i czy mi wyjdzie. Nie miałam lukru plastycznego w domu, więc zrobiłam sobie na razie sama. I dlatego właśnie ten torcik jest tak absurdalnie różowy! :D Bo miałam trochę czerwonego barwnika, i koniecznie chciałam zafarbować masę, żeby zobaczyć, jak się farbuje, i jak wygląda. Zatem jest tort marchewkowy świnka :D Duża sowa była bardzo zachwycona ;) Przepis to wynik przeczytania rożnych wpisów i wcześniejszych doświadczeń z tym ciastem, ale skorzystałam ze strony, która jest naprawdę niezastąpiona czyli Kwestia Smaku :) Krem zrobiłam jednak tym razem z serka mascarpone i śmietany kremówki, bardzo tłusty i dobry krem ;)



 


 

*przepis*

ciasto:

2 jaja

200 g brązowego cukru

150 ml oleju roślinnego

200 g drobno startej marchewki

50 g posiekanych orzechów włoskich

75 g drobno pokrojonego ananasa (świeżego lub z puszki)

50 g wiórków kokosowych

200 g mąki

po 1 łyżeczce: cynamonu, sody, soli

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

krem:

250 g serka mascarpone

250 g śmietany kremówki

2 łyżki cukru pudru

***



ciasto

Ubijamy jajka do podwojenia objętości, po czym dodajemy cukier i ubijamy dalej. Jak masa będzie gładka , dolewamy powoli olej.

Dodajemy utartą marchewkę. Marchew ucieramy na tarce z grubymi oczkami. Dalej dodaję wiórki kokosowe, pokrojonego w kostkę ananasa. Nie dodaję orzechów, które są w większości przepisów na to ciasto, bo to dla dzieci , ale Wy możecie dodać orzechy włoskie. ( 50g.)

Mąkę mieszam razem z sodą, solą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. W opcji można dodać zamiast cynamonu łyżkę przyprawy do piernika. Ja tym razem dodałam jeszcze do cynamonu łyżeczkę suszonego imbiru. Po wymieszaniu dodaję wszystko do masy płynnej, delikatnie mieszam. Ciasto przekładam do formy o średnicy 21 cm, lub kwadratu 21×21. Jak widzicie ja użyłam formy okrągłej, piekłam w tortownicy.

Pieczemy 1 godzinę w temp 150C



Ciasto studzimy a po wystudzeniu przekrajamy poziomo na pół, aby przełożyć kremem w środku. Jednak nie jest to konieczne, jeśli ktoś nie ma ochoty, to może w ogóle nie używać kremu albo posmarować ciasto kremem tylko z wierzchu.

krem

Ubijam razem wszystkie składniki i już! :)

Przekładam przekrojone ciasto częścią kremu (ok. 1/3) , przykrywam górną częścią ciasta i smaruję górę oraz boki. Czyli całe ciasto jest pięknie przykryte kremem :)

No i na to wszystko położyłam mój lukier w kolorze prosiaczka :D Zrobiłam sobie też róże , chociaż są przygotowane dość niechlujnie, ale niestety skończył mi się już czas wtedy ;)

Przepis na lukier plastyczny, podam za niedługo.


 



Smacznego!



Reklamy

Komentarzy 7 to “CIASTO MARCHEWKOWE”

  1. zauberi Styczeń 17, 2011 @ 5:09 pm #

    pięknie Ci wyszedł torcik, czekam na przepis na lukier plastyczny :)

  2. rafasia Styczeń 17, 2011 @ 5:13 pm #

    Piękne ciasto! A ja bardzo lubię marchewkowe i ogromnie podoba mi się Twój pomysł :)

  3. chantel Styczeń 17, 2011 @ 5:21 pm #

    bardzo ładne :)
    najlepszego życzę!

  4. pannakota Styczeń 17, 2011 @ 7:06 pm #

    dziękuję :)pozdrawiam wszystkich! :)

  5. Justyna Styczeń 18, 2011 @ 10:02 am #

    piękne ciasto!!!

  6. Ania Gola Styczeń 18, 2011 @ 2:52 pm #

    Wow, ale czadowy kolor tego ciasta! Widzę, że blog (i rodzina sów) się rozwija, trzymam kciuki !

  7. Monika Czerwiec 26, 2011 @ 3:39 pm #

    Ciasto marchewkowe to jedno z moich ulubionych ! Przepis znam już chyba na pamięć i mimo, że za każdym razem mówię sobie – „czas na coś innego” to i tak często do niego wracam ! :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: