Reklamy

PIECZONE PIETRUSZKI

15 Sty

W życiu bym nie uwierzyła, że zwykłe pietruszki mogą być takie pyszne! Jest to chyba największy hit w ciągu ostatnich dni u nas w domu :D Wpadła mi w ręce książeczka poradnika domowego z przepisami na marchewki, seler i pietruszki i nie wiem, co mnie tknęło, żeby wypróbować ten przepis, ale przepis okazał się wspaniały :) To super dodatek do obiadu, albo jako samodzielna przekąska.

pietruszki pieczone, pannakota.pl


*przepis*

pietruszki, kilka sztuk

oliwa z oliwek

tymianek

zioła prowansalskie

czosnek

sól, pieprz

***

Obrane pietruszki gotujemy kilka minut w osolonej wodzie. Mieszamy oliwę z tymiankiem i ziołami prowansalskimi i rozdrobnionym czosnkiem. W oryginalnym przepisie był sam tymianek z czosnkiem, ale ja lubię dużo ziół, dlatego dodaję  zioła prowansalskie. Przekładamy pietruszki do  naczynia żaroodpornego, polewamy mieszanką oliwy i przypraw. Zapiekamy 20 minut w 180C.

A tutaj przepis na skwarki pietruszkowe.

pietruszki pieczone, pannakota.pl


Smacznego!

Reklamy

Komentarzy 10 to “PIECZONE PIETRUSZKI”

  1. karmel-itka Styczeń 15, 2011 @ 11:46 pm #

    hmmm…
    z pewnością pyszne te pietruszki ;]

  2. pannakota Styczeń 15, 2011 @ 11:50 pm #

    no naprawdę pyszne! polecam! :)

  3. hania-kasia Styczeń 16, 2011 @ 7:40 am #

    Uwielbiam pieczoną pietruszkę – niedawno też robiłam, ale z troszkę inną zalewą, z dodatkiem syropu klonowego. Pietruszka ma wspaniały smak a ze względu na swój niepozorny wygląd jest niedocenianym warzywem.

  4. KUCHARNIA, Anna-Maria Styczeń 16, 2011 @ 9:00 pm #

    Pieczona pietruszko to też było dla mnie odkrycie, ale jest wspaniała! Piekę ją kiedy tylko mogę, właśnie jako dodatek do obiadu. Pyszne są także chipsy pietruszkowe:)
    Serdecznie pozdrawiam!

  5. krewimleko Styczeń 28, 2011 @ 8:36 pm #

    Ale świetne! Szukam właśnie sposobu, żeby przekonać się do pietruszki i to jest właśnie to!:)

    Pozdrawiam:)

    • pannakota Styczeń 28, 2011 @ 9:32 pm #

      Polecam naprawde :) Radze wybierac takie mniejsze pietruszki ,wydaje mi sie, ze sa lepsze.

  6. Hubert ET Styczeń 16, 2013 @ 4:08 pm #

    Wspaniały przepis. Bo bez miodu czy cukru. Cieszę się, że ktoś to przetestował w bardziej „ziołowym” wydaniu.

  7. critique Grudzień 8, 2013 @ 6:18 pm #

    pycha, wlasnie spozylam

    • pannakota Grudzień 8, 2013 @ 6:49 pm #

      cieszę się, ja je naprawdę niezmiennie uwielbiam, w różnych wersjach przyprawowcyh, zawsze są niezawodne :) pozdrawiam!

Trackbacks/Pingbacks

  1. SKWARKI PIETRUSZKOWE « Pannakota – przepisy kulinarne na pyszne dania i desery - Listopad 18, 2012

    […] Jeśli ktoś ma ochotę na ładniejszą formę podania a podobny smak, to zapraszam do obejrzenia przepisu na pieczoną pietruszkę. […]

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: