Reklamy

CZEKOLADY Z ŻURAWINĄ, ORZECHAMI, KAWĄ

3 Sty

Znalazłam taki pomysł podczas przeglądania znanego pewnie wszystkim bloga Kwestia Smaku. Są tam batoniki  z żurawiną. Ponieważ wyglądają obłędnie, a wykonanie jest niezwykle proste, szybko je zrobiłam. Poszłam też za ciosem i zrobiłam 2 inne czekolady, czyli mleczną z orzechami i gorzką z kawą. W ogóle to było olśnienie, bo uwielbiam czekolady kawowe a jest ich wyjątkowo mało na naszym rynku moim zdaniem. A tu proszę, można przecież samemu. Chyba już nawet  kiedyś na to wpadłam, ale zapomniałam o tym genialnym sposobie :D Polecam ten przepis, bo to super pomysł na ładny prezent wykonany samodzielnie, ślicznie się prezentują takie kawałki czekolady na stole. Biała wygląda wyjątkowo świątecznie z tymi pięknymi czerwonymi żurawinami. Zamierzałam się jeszcze na gorzką z wiśniami, ale akurat zabrakło wiśni, zatem następnym razem będą wiśnie i migdały…Polecam! :)

na zdj. czekolada mleczna z orzechami


***przepis***

200 g czekolady

bakalie lub kawa rozpuszczalna

***

Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej, uważamy, żeby się nie zagotowała. Dodajemy wybrane owoce, orzechy itp, mieszamy. Wylewamy na folię do pieczenia lub folię kuchenną. Folię umieszczamy w brytfance, lub innym pojemniku, żeby nadać kształt czekoladzie. Pozostawiamy do zastygnięcia, wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Ja dodałam orzechy do czekolady mlecznej, żurawinę do białej i łyżkę kawy rozpuszczalnej (drobniutkiej, rozdrobniłam granulki wałkiem) do gorzkiej czekolady.

*

czekolada gorzka z kawą



czekolada biała z żurawiną

Smacznego!

Reklamy

Komentarzy 10 to “CZEKOLADY Z ŻURAWINĄ, ORZECHAMI, KAWĄ”

  1. kasiaaaa24 Styczeń 3, 2011 @ 8:56 pm #

    Gdybym miała wybrac tylko jedną, nie wiem na którą bym sie skusiła :) Super pomysł i świetne wykonanie :)

  2. Paula Styczeń 4, 2011 @ 11:27 am #

    ja mam ochotę na tę białą :)

  3. majka Styczeń 4, 2011 @ 1:25 pm #

    I mnie strasznie zauroczyla ta biala czekolada :) Zreszta wszystkie wygladaja niesamowcie pysznie.

  4. aga Styczeń 4, 2011 @ 8:58 pm #

    pyszne sa te Twoje czekoladowe smakolyki:)

    • pannakota Styczeń 4, 2011 @ 9:05 pm #

      dziekuje ;) pozdrawiam serdecznie! :)

  5. Ania Gola Styczeń 7, 2011 @ 3:57 pm #

    Tak czekolady wygladaja pysznie, a beda jakieś z wódką?

    • pannakota Styczeń 7, 2011 @ 7:46 pm #

      hehe, z wodka jak najbardziej, juz kiedys robilam czekoladki z wisniami i wodeczka :D zatem postaram sie zrobic je znowu!

  6. B Styczeń 10, 2011 @ 11:05 pm #

    Mmmm biała wygląda wprost obłędnie :) Aż ma się ochotę ją zjeść i z nikim nie dzielić! Ale generalnie pomysł ciekawy – można też spróbować dodać kardamonu, cynamonu lub innych aromatycznych przypraw do takich czekolad :)

    • pannakota Styczeń 10, 2011 @ 11:11 pm #

      no jak najbardziej, też chciałam dodawać modne ostatnio chili. Ponieważ karmię malucha, to zrezygnowałam, ale pomysł z przyprawami jest moim zdaniem super :)

  7. kawa mrożona Grudzień 23, 2013 @ 12:42 am #

    Fajny blog, dzięki za artykuł i zapraszam zainteresowanych do
    mnie :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: