Reklamy

TARTA JABŁKOWA

21 Paźdź

Sezon na pyszne jabłka oznacza, że trzeba koniecznie upiec szarlotkę ;) oczywiście najprostsza jest tarta, więc piekę szarlotkę czyli tartę z jabłkami. W dodatku powiem szczerze, że piekę te tarty, bo mi zostało dużo musu jabłkowego od mojej mamy ;) Bardzo szybkie ciasto (szczególnie, jak ma się  gotowy mus ;) i bardzo dobre. Dodajemy do smaku tyle cukru ile lubimy, więc jeśli ktoś woli słodsze ciasto, może mieć słodsze itd. mus też robimy z jabłek, które nam smakują, więc jak ktoś lubi np kwaśne, to będzie miał dokładnie takie jak lubi! Zdjęcia są takie niestety, bo nigdy nie zdążę zrobić ładnego ;)


***przepis***

ciasto na tartę:

100g zimnego masła

200g mąki pszennej

3 łyżki zimnej wody

1 jajko

ciasto na kruszonkę:

100g masła

100 g cukru

100 g mąki pszennej

mus jabłkowy

***

Robimy ciasto na tartę- zagniatamy wszystkie składniki i wstawiamy do lodówki na 30 min. Robimy Kruszonkę- zagniatamy składniki i wstawiamy do lodówki. Po schłodzeniu wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy i wkładamy do formy (ja używam do tej ilości ciasta formy ok 22 cm, jest idealna) Robimy w cieście dziurki widelcem, aby ciasto się nie podnosiło. Dobrze jest wykleić ciastem ranty formy, wtedy nie opadną za bardzo, a po upieczeniu można ranty obkruszyć i jest ładna równiutka tarta. Wykładamy na ciasto mus jabłkowy . Jeśli nie mamy musu, smażymy po prostu jabłka (obrane i bez gniazd nasiennych oczywiście, pokrojone na kawałki) aż się rozpadną. Można do nich dodać cukier, rodzynki, cynamon, co kto lubi.Na Jabłka wykładamy ciasto na kruszonkę- Kruszymy na drobne kawałki i posypujemy wierzch tarty.Pieczemy ok. 45 minut w 180C.


Smacznego!

Reklamy

komentarzy 6 to “TARTA JABŁKOWA”

  1. Anna Październik 22, 2010 @ 12:35 am #

    Zdjecie jest urocze- bardzo cieple i smaczne-przyciagnelo od razu moja uwage.

    • pannakota Październik 22, 2010 @ 12:01 pm #

      dziekuje, ale naprawde za kazdym razem jak chce zrobic zdjecie to juz zostaja okruszki, albo jest za ciemno ;)

  2. kuba pichci Październik 22, 2010 @ 10:39 am #

    Strasznie lubię wszelkie ciasta z jabłkami, więc zapewne i ta tarta mi zasmakuje.
    Pozdrawiam!

    • pannakota Październik 22, 2010 @ 12:02 pm #

      mam nadzieje, ze zasmakuje ;) to bardzo proste ciasto, ale taki klasyk jak jablka, cynamon i kruszonka nie mogą nas zawiesc ;)

  3. m Listopad 15, 2012 @ 6:44 pm #

    miałam o 4 cm szerszą blachę (więc ciasto było cieńsze) i piekłam o ponad 10 minut dłużej, a i tak wyszedł zakalec :/

    • pannakota Listopad 15, 2012 @ 7:59 pm #

      Czasem bywa i tak, że nie wyjdzie po prostu :) Może następnym razem. Pozdrawiam!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: