Reklamy

KRUCHE RÓŻYCZKI

29 Kwi

Bardzo dawno temu znalazłam na wspaniałym blogu everycakeyoubake te właśnie różyczki i oczywiście od razu chciałam je upiec. Ciągle nie miałam okazji, zapominałam aż w końcu się uparłam i oto są! Są naprawdę urocze i można jeszcze poeksperymentować z dodatkami. Jak widać, ciastka są bardzo eleganckie i oryginalne, do tego smaczne :)

***przepis***

200 g zimnego masła,
2,5 szklanki mąki (pół na pół pszennej i krupczatki),
3/4 szklanki cukru pudru,
3 żółtka,
szczypta soli

***

Mąkę i sól siekamy z masłem, dodajemy cukier puder i siekamy jeszcze raz. Ugniatamy i formujemy kulę, możemy dodać zimnej wody (1-2 łyżki) zawijamy w folię i wsadzamy do lodówki na pół godziny, aby się schłodziło.

Kiedy ciasto jest już schłodzone, rozwałkowujemy je cienko i wykrajamy płatki czyli np kieliszkiem wykrajamy kółka. Cyba, że mamy formę do owalnych płatków. Ja wykrajałam właśnie kieliszkiem.

Na każdą różyczkę bierzemy 4 kółeczka, zwijamy jedno na drugie, powstanie rulon, który przekrajamy na pół, dzięki czemu uzyskamy 2 różyczki i praca będzie szybciej szła :)

Płatki różyczek rozchylamy na końcach, możemy lekko pozgniatać, aby były cieńsze.

Do części różyczek włożyłam po jednej konfiturze wiśniowej, były słodsze ;) Fajnie jest też, jak są posypane cukrem pudrem.

Pieczemy ok 15 min w 200C- zajrzyjmy, jak końce będą rumiane, to znaczy, że są ok

***

Smacznego!

Reklamy

Komentarzy 11 to “KRUCHE RÓŻYCZKI”

  1. asiejka Kwiecień 29, 2010 @ 7:48 pm #

    bardzo eleganckie, to prawda
    ja sobie też gdzieś zapisałam ten przepis..

  2. jukejka Kwiecień 29, 2010 @ 8:48 pm #

    widzę, że różyczki cieszą sie powodzeniem na kilku blogach :) i dobrze, bo są fantastyczne!

    • pannakota Kwiecień 29, 2010 @ 9:47 pm #

      no naprawde, przepis robi wrazenie moim zdaniem dlatego tak mi wpadl w oko :)

  3. majka Kwiecień 30, 2010 @ 5:18 am #

    Cudne. Takie leganckie. Az zal je jesc :))

    Pozdrawiam!

  4. majka Kwiecień 30, 2010 @ 5:19 am #

    Mialo byc: eleganckie :))

  5. komarka Kwiecień 30, 2010 @ 9:59 am #

    Śliczne Ci wyszły! :) I bardzo fajny pomysł na dodatkowe przystrojenie ich wisienkami. A przed chwilą wpadła mi do głowy myśl, że ładnie wyglądałyby też z polukrowanymi brzegami płatków :) Pozdrawiam!

  6. pannakota Kwiecień 30, 2010 @ 10:19 am #

    ooo! Pochwala od Mistrza! :)
    bardzo dziekuje, naprawde :) Wiesz co, tez myslalam o polukrowaniu platkow, mam nawet ten gotowy czerwony lukier, ale nie zdazylam :D. Chcialam tez polukrowac bialym ,albo rozowym, i zanurzyc koncowki w cukrze- takie lodowe, tylko to trzeba chyba z umiarem, bo rozyczki sa malutkie i taka ilosc dekoracji mogla by je zasmarowac po prostu :D ale na kilku na pewno nastepnym razem poeksperymentuje :)
    Serdecznie pozdrawiam!!! :)

  7. Mischief Maj 1, 2010 @ 9:41 am #

    Aż ślinka cieknie ;D Pozdrawiam

  8. anytsujx Maj 7, 2010 @ 5:29 pm #

    Ślicznie Ci wyszły różyczki…, też je nie dawno piekłam, tak jak Ty uważam, że świetnie się prezentują i są bardzo dobre ;), pozdrawiam :))

  9. andzia--35 Wrzesień 19, 2010 @ 11:56 am #

    sliczne! Też mam na nie ochotę:)

  10. Ania Gola Styczeń 15, 2011 @ 10:15 pm #

    o, wow, chcialabym zjesc te różyczki !

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: