Advertisements

EKSTRAKT WANILIOWY

23 List

Kiedy czytam sobie różne przepisy, często pojawia się tajemnicze pojęcie „ekstrakt waniliowy”. Na początku w ogóle nie wiedziałam o co chodzi, potem znalazłam takie ekstrakty w sklepie, ale przyznam, że są droższe niż pieniądze! :D Postanowiłam więc zrobić sama taki ekstrakt, poszperałam w necie i wyciągnęłam wnioski, że dobrze będzie zrobić go sobie z wódki i wanilii po prostu. Ekstrakt wyszedł wspaniały, często z niego korzystam, świetnie się nadaje do deserów, do ciast, kremów. Polecam, bo to bardzo fajna, tańsza wersja (i w większej ilości) takiego ekstraktu. Moja ciocia powiedziała, ze można też rozpuścić cukier waniliowy w wódce, to tak na szybko, ale taki jak poniżej jest lepszy, bo na prawdziwej wanilii. Podobno też lepiej robić na wódce, bo spirytus jest za mocny.

***przepis***

0,5 litra wódki

ok 10  lasek wanilii

***

Przekrajamy laski wanilii wzdłuż i nie do końca, tak, żeby na końcach się trzymały, nie wyjmujemy pestek. Wkładamy laski wanilii do wódki (użyłam Finlandii, bo akurat tą miałam, a jest dobra), zakręcamy i zostawiamy na 2 miesiące w ciemnym miejscu. Ja dorzuciłam potem dodatkowe laski wanilii, które używałam  do deserów, nie miały co prawda już pestek, ale to były dodatkowe laski wanilii. Ten tutaj ekstrakt zrobiłam chyba w lutym, więc ma już ok 10 miesięcy. Po ok 2 miesiącach ekstrakt powinien już być wybarwiony na brązowo.

ps.Przed chwilką Nina podpowiedziała mi, że lepszy ekstrakt wychodzi z większej ilości lasek wanilii, Ona użyła 16 długich lasek na 0,5 litra wódki (wpis w komentarzach). Na pewno im więcej tym lepiej! Mój ekstrakt jest rzeczywiście dość delikatny a jest w nim 6 lasek wanilii.

Smacznego!

Advertisements

komentarzy 11 to “EKSTRAKT WANILIOWY”

  1. Nina Listopad 23, 2009 @ 11:39 am #

    wiesz co, ja uzylam 6 strąków b. długich lasek wanilii i to nadal nie bylo to

    dokupilam 10 sztuk, i dopiero teraz powinno prawidlowo naciagnąc

    o tym, ze jest cos nie tak, utwierdzila mnie w przekonaniu anonimowa opinia pozostawiona pod moim postem, ze z takiej ilosci strakow wanilii, to mam co najwyzej wodke o smaku waniliowynm

    zatem w sumie na moj 0,5 litrowy ekstrakt pracuje 16 straków, 16 cm i 13 cm

    • pannakota Listopad 23, 2009 @ 11:46 am #

      no na pewno Twoj ekstrakt jest dużo bardziej aromatyczny! :D Faktycznie ten mój jest dość delikatny. Spróbuję następnym razem zrobić mocniejszy. Założyłam sobie, że będę dorzucała te zużyte na inne desery strąki wanilii, ale potem okazało się, że nie robiłam za dużo waniliowych rzeczy… Zrobię korektę we wpisie.
      pozdrawiam serdecznie!

  2. janiolka Listopad 23, 2009 @ 11:43 am #

    rewelacja! ja nigdzie tego nie mogłam znaleźć.

  3. Bankowy Maj 5, 2010 @ 7:42 am #

    Blog dodaliśmy do ulubionych :) pozdrawiamy autora.

    • pannakota Maj 5, 2010 @ 12:26 pm #

      badzo mi milo :)
      pozdrawiam serdecznie!

  4. bozenas Grudzień 12, 2011 @ 7:38 pm #

    Laska wanilii 3,50zł razy 16 równa się 56 zł plus wódka ok 20 zł,razem 76 zł:)))droższe niż pieniądze:))))

    • pannakota Grudzień 12, 2011 @ 10:37 pm #

      W zasadzie tak, dlatego ja zrobilam z 3 lasek i reszta z odzysku ;)

Trackbacks/Pingbacks

  1. TORT DLA DZIECI, Z PINGWINEM PINGU, Z KREMEM CZEKOLADOWYM I Z SERKA MASCARPONE « Pannakota - Luty 7, 2011

    […] pudrem możemy dodać parę kropli aromatu waniliowego. W wersji dla dorosłych dodałam trochę ekstraktu z wanilii mojej produkcji, który jest na bazie […]

  2. TORT W STYLU ANGIELSKIM Z KREMEM CZEKOLADOWO-KAWOWYM I WIŚNIAMI « Pannakota - Luty 7, 2011

    […] ubijamy śmietanę z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. W wersji dla dorosłych dodałam trochę ekstraktu z wanilii mojej produkcji, który jest na bazie […]

  3. TORT MAKOWO KAWOWO CZEKOLADOWY Z KONFITURĄ WIŚNIOWĄ « Pannakota - Marzec 11, 2011

    […] z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. W wersji dla dorosłych dodałam trochę ekstraktu z wanilii mojej produkcji, który jest na bazie […]

  4. RÓŻOWY TORT Z MASCARPONE I KONFITURĄ WIŚNIOWĄ « Pannakota - Marzec 14, 2011

    […] pudrem możemy dodać parę kropli aromatu waniliowego. W wersji dla dorosłych dodałam trochę ekstraktu z wanilii mojej produkcji, który jest na bazie wódki. Dodajemy trochę barwnika spożywczego, żeby krem […]

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: