Reklamy

SERNIK KAWOWY Z SERKA MASCARPONE

14 Lip

No tak, słusznie mi wypominają niektórzy, z Panem Sową na czele, że zaniedbałam zupełnie bloga.

Ale czy gotowanie i pieczenie idzie w parze z remontem kuchni? Nie był to wielki remont, odświeżenie raczej ,ale jednak przez 3 tygodnie mieliśmy w domu lekki chaos. Zatem na razie pokażę Wam niesamowity sernik z przepisu ściągniętego z Kwestii Smaku, który robiłam w maju. Było to tak. Potrzebowałam jakiegoś fajnego ciasta na przyjęcie do mojego brata, ale chciałam upiec coś nowego i postanowiłam zaryzykować, ale nie tak do końca, bo Wiedziałam, że jak skorzystam z przepisu Kwestii Smaku, to raczej się nie zawiodę. No i słusznie . Sernik jest w zasadzie kremem, niesamowitą masą i przypomina bardziej sernik na zimno.

Kiedy go zrobiłam i wiozłam, był straszny upał i sernik trochę się rozpłynął. Na szczęście moja cudowna rodzina stwierdziła, że im to wogóle nie szkodzi ;) Zastanawiam się jednak, czy gdybym dodała jedno jajko więcej, nie byłby bardziej zwarty i  następnym razem spróbuję je jednak dodać .

Konsystencja tego sernika- w zasadzie taki sztywny kremik jest dosyć zaskakująca jak na sernik pieczony, tym lepiej, bo wszyscy się dziwili, że ja to piekłam,

Sernik powiększa moją kolekcję ciast kremowych, absolutnie niemających nic wspólnego z zasadami zdrowego żywienia, ale tak pysznych, że wartych grzechu ;)

sernik kawowy z serka mascarpone1

*przepis*

Podaję dokładnie ze strony Kwestia Smaku:

spód:

150 g herbatników Digestive
80 g masła
50 g ciemnej, gorzkiej czekolady 70%

masa serowa:

500 g śmietankowego sera twarogowego
500 g sera mascarpone
200 g drobnego cukru
4 łyżki kakao
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 łyżki likieru kawowego, np. Kahlua
4 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
100 g ciemnej czekolady 70%, roztopionej
3 jajka
200 g gęstej śmietany 18%

***

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Herbatniki drobno pokruszyć. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej razem z masłem, wymieszać z herbatnikami. Formę z odpinaną obręczą o średnicy 25 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód tortownicy wyłożyć masę z herbatników i wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut, ostudzić.

Podnieść temperaturę w piekarniku do 240 stopni. Likier kawowy podgrzać i w gorącym rozpuścić kawę, ostudzić. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.

Ser śmietankowy i mascarpone zmiksować z cukrem na gładką masę. Dodać kakao, ekstrakt z wanilii, kawę rozpuszczoną w likierze, jajka, gęstą śmietanę 18% oraz połowę roztopionej czekolady. Zmiksować na jednolitą masę, tylko do czasu połączenia się dodawanych składników.

Drugą połowę roztopionej czekolady wymieszać z mlekiem, w takiej ilości aby otrzymać gęstą polewę, odstawić do czasu dekorowania sernika.

Masę wylać na podpieczony spód i piec przez 10 minut w 240 stopniach, następnie obniżyć temperaturę do 110 stopni i piec sernik jeszcze przez 1/2 godziny (sernik będzie ścięty tylko po bokach). Studzić przez około 1 – 2 godziny w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić. Wstawić na całą noc do lodówki do stężenia.

Ubić śmietankę kremówkę na gęstą pianę, dodać cukier i ubić na sztywno. Wyłożyć na wierzch sernika (np. szprycą), polać polewą czekoladową i udekorować czekoladowymi ziarenkami kawy.

sernik kawowy z serka mascarpone2

Tutaj serniczek przygnieciony bezą. Niestety nie udało mi się zrobić sensownych zdjęć, bo sernik zaraz z rana pojechał na przyjęcie.

Smacznego!

Reklamy

komentarze 2 to “SERNIK KAWOWY Z SERKA MASCARPONE”

  1. Agnieszka Wrzesień 11, 2009 @ 7:32 am #

    jest napewno wyjątkowy i przepyszny!Kocham kawę i czekoladę!
    pozdrawiam

  2. Ania Styczeń 22, 2011 @ 3:29 pm #

    Wygląda super, jutro go zrobię !

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: