Reklamy

CZEKOLADKI POMARAŃCZOWE

26 List

Przepis wzięłam z książki „Z kuchennej półeczki. Czekolada” Jacqueline Bellefontaine. To taka mała książeczka, ale ma kilka naprawdę fajnych przepisów i pomysłów. Jednym z nich jest ten oto przepis na śliczne małe czekoladki. Aby je zrobić trzeba mieć małe papilotki, ja swoje kupiłam w sklepie Tortownia. Polecam na świąteczny stół, bardzo ładnie się prezentują, no i są własnoręcznie zrobione! :) Podaję przepis na „czekoladki pomarańczowe”, ale oczywiście można eksperymentować z kolorami i smakami czekolady, co i ja uczyniłam :)

***przepis***

na ok 20 sztuk

100 g. białej czekolady

papilotki najmniejsze jakie są

masa:

150 g. czekolady deserowej o smaku pomarańczowym

150 ml. śmietany kremówki

2 łyżki cukru pudru

***

Czekoladę białą połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. łyżeczką lub pędzelkiem rozprowadzić czekoladę po ściankach i dnie papierowych papilotek. Ja smarowałam pędzelkiem, i polecam smarować raczej dość grubo, inaczej potem nasze czekoladowe foremki będą pękały w cieńszych miejscach. Układać posmarowane czekolada papilotki do góry dnem na folii aluminiowej bądź na pergaminie. Poczekać aż stwardnieją (kilka godzin).

Gdy stwardnieją, ściągać delikatnie papierowe foremki.

Przygotować masę: Roztapiamy czekoladę pomarańczową w kąpieli wodnej, dodajemy śmietanę i cukier puder, ucieramy na gładką masę. Schładzamy, mieszając aż zacznie tężeć. Przekładamy do woreczka lub przyrządu do dekoracji, np z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskamy masę do czekoladowych babeczek.

Schładzamy przed podaniem.

Smacznego!

13-pansowa

Reklamy

Komentarzy 8 to “CZEKOLADKI POMARAŃCZOWE”

  1. Szkrabeka Listopad 28, 2008 @ 4:10 am #

    Jakie piękne, no a i składniki bardzo kuszące;)
    chyba zrobię na mikołajki chłopakowi :)

    Pozdrawiam serdecznie!

  2. pannakota Listopad 28, 2008 @ 9:51 am #

    dziękuję bardzo. jak na prezent mikołajkowy to można dodać alkoholu do masy, np likieru pomarańczowego ;)
    pozdrawiam serdeczni! :)

  3. Liska Grudzień 6, 2008 @ 10:47 am #

    Wyglądają przepięknie. Elegancko i z klasą.

    • pannakota Grudzień 6, 2008 @ 11:40 am #

      bardzo dziękuję :)
      pozdrawiam serdecznie :)

  4. przepisyswiateczne Grudzień 9, 2008 @ 11:43 am #

    Jak zrobić, żeby to się wyświetlało bez fotek, bo jak są fotki to nie możemy czytac? ;)

  5. pannakota Styczeń 7, 2009 @ 6:29 pm #

    :D

  6. Anna Grudzień 13, 2010 @ 8:12 pm #

    Czy czekoladę deserową o smaku pomarańczowym można czymś zastąpić? Na przykład gorzka + ekstrakt pomarańczowy… i no właśnie ile tego ekstraktu :) Pozdrawiam…. czekoladki wylądają bosssko :)

    • pannakota Grudzień 13, 2010 @ 8:24 pm #

      mysle ze spokojnie mozna tak zrobic, ja nie zawsze robilam z pomaranczowej. Ja bym dolaa pare kropel zapachu pomaranczowego po prostu, jak do ciasta.
      pozdrawiam serdecznie :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: