Reklamy

ROŻKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z SEREM FETA I OLIWKAMI

18 Paźdź

To jest taki prosty przepis, który możemy modyfikować w zasadzie dowolnie. Brakuje mi w sklepach ciastek z ciasta francuskiego albo najlepiej półfrancuskiego ale nie na słodko, tylko ze szpinakiem czy serem feta, albo innymi wytrawnymi nadzieniami. Oczywiście występują takie rzeczy w przyrodzie, ale w mojej okolicy jest to towar niezwykle rzadki. W związku z tym postanowiłam sobie sama robić takie rożki, i poniżej przedstawiam kolejny eksperyment rożkowy :D. Polecam również nadzienie z sera żółtego i szynki. Tym razem jednak są to rożki z serem feta i czarnymi oliwkami. Przepis jest oczywiście bajecznie prosty i również wyjątkowo szybki w przygotowaniu, dlatego robię takie dania, kiedy naprawdę już nie mam czasu, lub ochoty na gotowanie :)

rozki-z-ciasta-francuskiego-z-serem-feta3

Zatem przystąpmy do dzieła :)

***przepis***

ciasto francuskie (oczywiście ja użyłam gotowego, bo to wersja super szybka :)

ser feta

śmietana np. 12%

oliwki (oczywiście w opcji)

jajko

sól, pieprz

ew. inne zioła, jak bazylia

***

Mieszam ser feta ze śmietaną tak, aby powstała konsystencja dająca się rozsmarować, trochę jak serek śmietankowy. Poza tym dzięki dodatkowi śmietany ser nie będzie suchy po upieczeniu. Dodaję pieprzu do smaku. Ciasto francuskie rozkładam i dzielę na kwadraty lub prostokąty, w zależności od tego, w jakim kształcie mam ciasto i jakie chcę uzyskać rożki. nakładam na każdy prostokąt ser feta w takiej ilości, żeby potem można było swobodnie zakleić rożek. na ser kładę oliwki pokrojone na plasterki. Można dodać również zioła, np. listki bazylii. Sklejam boki kwadrata, smarując przedtem brzegi białkiem, aby łatwiej się sklejały. Wierzch rożka smaruję żółtkiem. Można posypać rożki sezamem, ziołami, czym się chce. Piekę ok 20 min w temp 200C, na papierze do pieczenia. Rożki powinny być upieczone na złoto.

rozki-z-ciasta-francuskiego-z-serem-feta2

rozki-z-ciasta-francuskiego-z-serem-feta


Smacznego!

Reklamy

komentarzy 6 to “ROŻKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z SEREM FETA I OLIWKAMI”

  1. iis111 Październik 18, 2008 @ 6:55 pm #

    Gdyby zamiast ciasta francuskiego bylo tutaj ciasto phyllo to bylaby to typowo grecka przekaska:)

  2. pannakota Październik 18, 2008 @ 8:49 pm #

    A i owszem, właśnie w Grecji miałam wreszcie pod dostatkiem takich przekąsek :) a u nas pozostaje mi domówka, chociaż w mojej najbliższej okolicy ciasto phyllo nie występuje, stąd ciasto francuskie :)
    pozdrawiam serdecznie :)

  3. natalia Styczeń 16, 2009 @ 3:17 pm #

    brzmi smakowicie :) aż mi ślinka cieknie

  4. ;) Marzec 20, 2010 @ 4:38 pm #

    I tak zrobiłem rodzinie obiad w niespełne 35 minut ;) Dzięki super przepis ;)

  5. ;) Marzec 20, 2010 @ 4:39 pm #

    tylko że ja nie dałem śmietany … ale też było pysznie ;)

  6. pannakota Marzec 21, 2010 @ 10:44 pm #

    a bardzo sie ciesze, ze sie na cos przydalam ;) pozdrawiam serdecznie!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: