Reklamy

PIERŚ Z INDYKA W BOCZKU, Z ROZMARYNEM, W WINOGRONACH I ŚMIETANIE

23 Wrz

To jest przepis z najnowszego numeru gazety „Moje gotowanie”. Postanowiłam go wypróbować, bo raz, że bardzo lubię rozmaryn, to jeszcze w przepisie są winogrona, które teraz na jesieni są takie dobre, ze warto z nich coś zrobić :)

***przepis***

pierś z indyka z 60 dkg. wyszło mi potem 6 takich roladek

boczek wędzony- plasterek na każdy kawałek piersi z indyka, czyli tu 6 plasterków

gałązki rozmarynu- jedna na każdą roladkę

cebula

2 łyżki masła

po 20 dkg. zielonych i czerwonych winogron (ja miałam same zielone)

1/8 l. bulionu drobiowego

50 ml. gęstej śmietany

sól, pieprz

***

Mięso dzielimy na porcje, każdą oprószamy solą i pieprzem. Każdego kotlecika owijamy plasterkiem boczku i spinamy boczek gałązką rozmarynu, tak, żeby boczek się nie rozwinął.

piers-z-indyka-w-boczku

Cebule obieramy i kroimy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy mięso po 2-3 min. z każdej strony tak, żeby było złoto brązowe.

Zdejmujemy z patelni i na maśle podsmażamy cebulę tak, żeby się zeszkliła. Na 3-4 min dodajemy przekrojone na połówki winogrona, wlewamy bulion i śmietanę, mieszamy. Do sosu przekładamy mięso i dusimy jeszcze 6-8 min.

Smacznego!

Reklamy

Komentarzy 9 to “PIERŚ Z INDYKA W BOCZKU, Z ROZMARYNEM, W WINOGRONACH I ŚMIETANIE”

  1. iis111 Październik 10, 2008 @ 9:02 pm #

    Zakochalam sie w Twoim blogu. Trafilam tu dzisiaj po raz pierwszy i juz dodaje do ulubionych. Przepiekne zdjecia, fajne przepisy, super!
    Poprostu wowwwwwwwwww
    Zapraszam na moje blogi:)
    http://zachcialomisiegotowac.blox.pl/html
    i drugi
    http://zachcialomisiegotowac2.blox.pl/html

  2. pannakota Październik 10, 2008 @ 9:20 pm #

    o rany jak mi miło :) aż mi się zachciało wstawić kilka czekających przepisów :D bardzo dziękuję za te miłe słowa i serdecznie zapraszam :)

  3. iis111 Październik 10, 2008 @ 10:25 pm #

    z nicierpliwoscia czekam na kolejne wpisy
    pozdrawiam
    iwona

  4. komarka Listopad 21, 2008 @ 9:00 am #

    Bardzo ciekawy przepis. Może wypróbuję na święta. I widzę makaron znajomy łosiowy ;)

  5. aleks Luty 15, 2009 @ 11:04 pm #

    super stronka
    super przepisy!

  6. aleks Luty 15, 2009 @ 11:05 pm #

    Super stronka
    super przepisy

  7. pannakota Luty 16, 2009 @ 12:12 pm #

    dziękuję bardzo! :) ostatnio strasznie zaniedbana, ale zbliżam się wielkimi krokami do ogarnięcia się i nadrobienia zaległości :)
    pozdrawiam serdecznie!

  8. Anulka Kwiecień 7, 2009 @ 5:54 pm #

    Ojej jaki super makaron… to makaron prawda :) Wygląda zachwycająco :) Przepis trzeba kiedyś wypróbować :)

  9. pannakota Kwiecień 7, 2009 @ 6:13 pm #

    ten makaron to łosie z Ikei :) sa równiez w wersji łosie razowe :D

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: