Advertisements

GIRANDOLE czyli ROLADKI Z SOLI, ŁOSOSIA I KREWETKI NA SZPINAKU

17 Wrz

To kolejny przepis ze znakomitego bloga Kwestia Smaku.  Roladki te są bardzo delikatne, i wykwintne. ślicznie wyglądają, i są oczywiście bardzo smaczne. Do tego są łatwe w przygotowaniu, a wyglądają moim zdaniem naprawdę reprezentacyjnie :) Polecam na romantyczną kolację we dwoje przy winie :)

girandole

***przepis***

6 krewetek
150 g filetów z soli
200 g filetów z łososia
12 liści szpinaku

Sos:

1/2 szklanki białego wina
1/2 cebuli
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
koperek
***

girandole4

Umyć krewetki i filety z ryb, osuszyć, zdjąć pancerze z krewetek, pozostawiając ogonki, doprawić solą i pieprzem. Filety ryb pokroić na cienkie płaty i delikatnie rozbić plastikową łyżką na carpaccio. Układać kolejno po 2 liście szpinaku, krewetkę, łososia i solę. Zwijać roladki i spinać wykałaczkami.
Przygotować wąski rondelek z przykrywką, taki aby zmieściły się w nim wszystkie roladki ułożone pionowo jedna koło drugiej. Rozpuścić w nim masło, dodać oliwę i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać wino, odparować połowę płynu. Ułożyć roladki, posypać koperkiem i przykryć. Dusić około 10 minut na średnim ogniu aż krewetki i ryby się ugotują. Jeśli sos jest za gęsty, wyjąć roladki i go odparować. Girandole podawać same na przystawkę lub z gotowanym ryżem np. ze szpinakiem na danie główne.

girandole3


girandole5

Smacznego!

Advertisements

komentarze 2 to “GIRANDOLE czyli ROLADKI Z SOLI, ŁOSOSIA I KREWETKI NA SZPINAKU”

  1. Paulina Styczeń 19, 2011 @ 4:27 pm #

    No i w końcu pojawił się KRÓL KREWETON !

  2. pannakota Styczeń 19, 2011 @ 5:22 pm #

    :D

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: