Reklamy

SERNIK Z BIAŁEJ CZEKOLADY

15 Wrz

długo nie odwiedzałam bloga ale oczywiście odwiedzałam własną kuchnię :D postaram się zatem nadrobić zaległości i podzielić przepisami, które wywarły na mnie szczególne wrażenie.  Jednym z takich przepisów jest ten oto sernik z białej czekolady znaleziony na super blogu Kwestia Smaku. ale zdaje się, że widziałam tez na innych blogach. Tym bardziej polecam :) Sernik ma pyszny migdałowy, kruchy spód i niesamowity smak. Mi smakował w każdym razie bardzo :)

sernik-z-bialej-czekolady1
***Przepis***
Spód:

250 g mąki
200 g schłodzonego niesolonego masła, pokrojonego na kawałki
125 g jasnego brązowego cukru
100 g zmielonych migdałów
1 duże żółtko
Masa:

1 kg twarogu śmietankowego na serniki (skorzystałam z rady i wypróbowałam ser President z Tesco)
235 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100 ml mleka
500 g białej czekolady, roztopionej i ostudzonej
5 dużych jajek, ubitych
minimum 26 cm forma z odpinaną obręczą, folia przeźroczysta, papier do pieczenia, ew. dowolne owoce do dekoracji, np. maliny, truskawki, jeżyny, porzeczki, ewentualnie wiórki białej czekolady do posypania po wierzchu sernika.
***


W dużej misce wymieszać przesianą mąkę, masło, brązowy cukier, migdały i żółtko. Ręką szybko wyrobić ciasto i uformować kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
Formę wysmarować masłem. Ciasto (będzie dość miękkie) włożyć pomiędzy dwa kawałki folii przeźroczystej lub papieru do pieczenia i rozwałkować na placek nieco większy niż średnica formy. Ciasto przenieść do formy i wyłożyć nim spód a także bok na wysokość 2 cm. Schładzać w lodówce przez 2 godziny.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Ciasto przykryć papierem do pieczenia, przedziurawić widelcem, żeby powietrze mogło ujść dziurkami i żeby ciasto się nie uniosło podczas pieczenia. Formę ustawić na blasze i piec przez 20 minut. Zdjąć papier i piec przez kolejne 5 – 10 minut na złoty kolor. Dokładnie ostudzić.
Ubić ser z cukrem i ekstraktem z wanilii na kremową masę. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, trzeba uważać, żeby jej nie zagotować. Ostudzić czekoladę. Dodać mleko i czekoladę, a na końcu ubite jajka. Ubić razem na gładką masę, wyłożyć ją na upieczony spód. Formę ustawić na blasze do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 50 – 60 minut. Studzić w piekarniku, najpierw zamkniętym, później lekko otwartym. Schładzać w lodówce przez 3 godziny, a najlepiej przez całą noc. Pokroić i udekorować owocami lub białą czekoladą.

sernik-z-bialej-czekolady21

sernik-z-bialej-czekolady32

Smacznego!

pojedzmy-nad-morze

Reklamy

Komentarze 2 to “SERNIK Z BIAŁEJ CZEKOLADY”

  1. Paulina Kwiecień 17, 2009 @ 11:23 am #

    Sernik z białą czekoladą… już od jakiegoś czasu był tajemniczym bohaterem kuluarowych rozmów.. Jawił się jako wielki (acz jednocześnie skromny i nieśmiały) wygrany imprez, przyjęć i obiadów. Pozytywnie naładowany białą czekoladą kusił i uwodził… jak również przerażał czasem wykonania i możliwością makabrycznej porażki. Dla kulinarnych ignorantow i laików wszelkiego rodzaju był nie-lada wyzwaniem.. Aż w końcu, w wielki piątek – w całej swojej krasie… zaszczycił swoją królewskością moją lodówkę, a potem stał się niekwestionowanym zdobywcą serc (już najedzonych) świątecznych biesiadników. Jestem żywym przykładem tego, że legendy i plotki na temat króla okazały się prawdziwe. Pełne ukłony :)

  2. pannakota Kwiecień 24, 2009 @ 9:54 pm #

    Pan Sowa wpisem jest zachwycony,
    więc wtem odpowie wierszem skleconym,
    naprędce to prawda, i nie tak wspaniałym,
    ale w podzięce rozpływa się cały,
    zatem DZIĘKUJE Pan Sowa szczerze,
    i ma nadzieę, oraz, w co wierzę,
    udanych deserów, ciast i obiadów
    oraz wspaniałych gości, nie dziadów,
    co nie docenią Twej troski o smaki,
    życzy Ci Sowa wpisem takim :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: