Reklamy

MUFFINKI Z OLIWKAMI I NIEBIESKIM SEREM PLEŚNIOWYM

15 Lu

Muffinki wytrawne od dawna za mną chodziły, a nadarza się okazja, bo świetnie sprawdzają się jako deser czy przekąska. Ponieważ Sowa nie rusza słodyczy, to taka przekąska uratuje mu życie… :D

Do muffinek dodałam co akurat miałam w lodówce, czyli czarne oliwki, ser gorgonzola i trochę żółtego wędzonego sera .

To jest zmodyfikowana wersja muffinek z gazety Kuchnia

mufiinki-z-oliwkami3


***przepis***

na 12 muffinek

40 dag mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

20 dag. czarnych oliwek bez pestek

5 dag. startego parmezanu,

albo pokruszonego niebieskiego sera pleśniowego

1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu

2 jajka

250 ml. mleka

13 dag. masła

tłuszcz do foremek

***

Oliwki drobno siekamy.

W misce mieszamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sól, pokrojone oliwki, ser i rozmaryn. Mieszamy, do tego dodajemy jajka roztrzepane z mlekiem i stopione masło. Mieszamy niezbyt dokładnie- ciasto ma być grudkowate.

Smarujemy tłuszczem foremki do muffinek (12 sztuk), wypełniamy każdą foremkę do 3/4 objętości.

Pieczemy ok 20 minut w 210 C

Zostawiamy muffinki do ostygnięcia co najmniej 5 minut.

mufiinki-z-oliwkami2

mufiinki-z-oliwkami


Smacznego!

nie-jestem-potargany

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: