Reklamy

POLENTA

30 Sty

To z kolei przepis z gazety Kchnia, proponowany tam przez moją kochaną koleżankę Marysię :)

Polenta wyszła wspaniała i jest nowym odkryciem kuchennym. Super sie sprawdza jako dodatek do obiadu zamiast ziemniaków czy ryżu. Można z niej też wycinać różne kształty, więc już naprawdę zakochałam sie w tej kaszy. Super smakuje z różnymi dodatkami, sosami . Jest bardzo delikatna, i łatwo można ją doprawić do smaku wedle uznania i nastroju.

***przepis***

1 litr wody
100 g masła

600 ml. mleka

350 dag kaszki kukurydzianej

100 g. startego parmezanu

100 g startego twardego, ostrego, dobrze sie topiącego sera

(Fontina, Cheddar, Gruyere)

sól

pieprz

***

Gotujemy wodę z 2 łyżkami masła i szczyptą soli. Mleko mieszamy z kaszką kukurydzianą. Gdy woda zawrze, zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy kaszę rozrobioną w mleku, ciągle mieszając. Polenta będzie gotowa, gdy zacznie odstawać od ścian garnka, a jej konsystencja stanie sie jednolita. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy resztę masła, parmezan i pozostały ser. Szybko mieszamy. Masę doprawiamy pieprzem i solą. Do takiej klasycznej polenty możemy dodawać świeże zioła, albo przygotowywać ją na wywarze np grzybowym czy warzywnym . Polentę można odstawić do ostygnięcia, pokroić w kawałki, lub podawać odsmażaną, bądź grillowaną.

Smacznego!

Smacznego!

Reklamy

Komentarze 2 to “POLENTA”

  1. Anna NIRS, W-wa Kwiecień 24, 2010 @ 6:33 pm #

    MOTTO: KASZA, to oczywistość !!
    __PODPOWIEDŹ:

    KASZA.1.
    WIKIPEDIA:
    Kasza – jadalne nasiona zbóż, często w postaci lekko rozdrobnionej (lecz nie tak bardzo jak mąka) lub tylko pozbawionej twardej łuski. Od wieków używane jako jeden z podstawowych składników kulinarnych w wielu kuchniach świata. Dzięki wysokiej zawartości skrobi posiadają wysoką wartość odżywczą. W kuchni polskiej aż do czasów potopu szwedzkiego rozmaite kasze stanowiły podstawę wyżywienia większości populacji.
    Znane są różne rodzaje kasz: kasza gryczana, kasza jaglana, kasza jęczmienna (m.in. pęczak, kasza perłowa), kasza kukurydziana, kasza manna, quinoa (kasza z nasion komosy ryżowej uprawianej m.in. w Peru i Ekwadorze), kasza z pszenicy na kutię. Za kaszę uznaje się czasem tradycyjny kuskus. Źródło „http://pl.wikipedia.org/wiki/Kasza”

    IRL KRAKÓW.
    Kasza jaglana gotowana podnosi poziom cukru po spożyciu__ ok. 14-23% wzrostu, na ok. 1,5 godz.. Wchłania się szybko. Zawiera skrobię, ryż też, a mimo to kasza jaglana wchłania się już po 15 minutach, tj. mamy ten największy wzrost, a w ryżu po 60 minutach. Wzrosty po spożyciu: kasza jęczmienna ok. 4-8%, kasza gryczana ok. 9-18%, kasza manna ok. 10%, kasza kuskus ok. 22%.
    Wymienione KASZE zawierają w swoim składzie b. DUŻO węglowodanów i są to tzw. __NISKIE węglowodany, czyli wzrost poziomu cukru we krwi po ich spożyciu, nigdy nie przekracza: 26% wzrostu.
    Każdy kto zechce, może sobie te wzrosty sprawdzić własnym glukometrem i nie jest to trudne !!
    Wobec tego kasza powinna być jako produkt żywieniowy; ZALECANA lub DOZWOLONA.
    Ostanie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego.

    PUENTA: KASZA, to produkt najwyższej wartości odżywczej, co OCZYWISTE !!

    Nieprawdy biologiczne oraz puste frazesy o kaszy i nie tylko o kaszy, rozpowszechniają jedynie SPECE od tzw. Indeksu Glikemicznego, a to dlatego, że NIC nie badali, nie znają glukometru, również nie czytali książek ze szkoły podstawowej (biologia 4 klasa) czyli plotą i plotą, wydając książę za książką o tym Indeksie Glikemicznym. Kłamią. OMIŃ !!
    Przecież do Nich nie możesz zadzwonić, bo nie ma gdzie. Nie masz kogo zapytać, o te wpisy w Internecie, dziesiątki sprzecznych ze sobą tabel, dlaczego ? To proste uciekają przed prawdą bo mówią kłamstwa, piszą oszczerstwa i Ich nigdzie nie ma; jednak PROKURATURA zna IP komputerów. Do krakowskiego IRL KRAKÓW, zawsze możesz zadzwonić bo są to żywi, realni naukowcy nie poddani żadnym NAUKOWYM REŻIMOM czyli lekko, łatwo omawiają PRAWDY BIOLOGICZNE, które zbadali. Warto !!

    Zobacz też: IRL KRAKÓW.
    __Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
    Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
    __Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL

    Pozdrawiam Ciebie i WSZYSTKICH

    • pannakota Kwiecień 24, 2010 @ 7:38 pm #

      o kurcze, ale wyczerpujacy opis! :) Powiem szczerze, ze ja sie zgadzam, kasze uwielbiamy ja i mala sowka, czesto zjadamy kus kus, bo wiadomo, szybko sie robi i naprawde jest pyszny, latwo zmienic smak, dodajac najrozniejsze rzeczy jak ser, oliwa czy sosy itp.
      pozdrawiam serdecznie wszystkich wielbicieli kasz! :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: