Reklamy

KURCZAK TANDOORI

30 Sty
Kurczak ten okazał się wielkim sukcesem i spotkał sie z niezwykłym uznaniem Pana Sowy. Chodzi w nim o to, że jest pikantny, a jak powszechnie wiadomo Pan Sowa uwielbia rzeczy pikantne , których pikanteria pochodzi z papryki chili, bo papryka chili podnosi poziom endorfin a więc poprawia samopoczucie :) Kurczak jest rzeczywiście pikantny i wyśmienity. Przepis zaczerpnęłam z Pascala.
Od razu dodam, że ja zmodyfikowałam przepis i też wyszedł bardzo udany- nie dodałam płatków chili i soku z limonki, tylko ze zwykłej cytryny, imbiru też nie miałam świeżego, więc był z proszku. To dowód na to, że tego kurczaka nie da się zepsuć :D
*
*
*
kurczak-tandori-3
*
*
*
przepis
Na 4 osoby
Czas przygotowania: 20 min.
Czas marynowania: 45 min.
800 g piersi z kurczaka
1 łyżeczka czerwonego proszku chilli
1 łyżeczka płatków chilli
1 łyżka soku z limonki
sól do smaku
*
marynata
200 g jogurtu
1 łyżeczka czerwonego proszku chilli sól do smaku 2 łyżki pasty imbirowej
(czyli świeżego imbiru obranego i zmiksowanego z odrobiną oleju)
2 łyżki pasty czosnkowej
(czyli świeżego czosnku obranego i zmiksowanego z odrobiną oleju)
2 łyżki soku z limonki
1/2 łyżeczki proszku garam masala
2 łyżki oleju słonecznikowego
*
*
*
Każdą pierś oczyść i przekrój ukośnie na pół.
Wymieszaj chilli i sok z limonki z solą i zalej kurczaka w miseczce.
Przykryj ją folią plastikową. Odstaw na 45 min.
Marynata:
W misce zmieszaj proszek i płatki chilli, sól, pasty: czosnkową i imbirową, sok z limonki, garam masalę, olej. Na końcu dodaj jogurt.
Polej marynatą kawałki kurczaka i odstaw na godzinę do lodówki.
Wstaw kurczaka w foremce ceramicznej do gorącego piekarnika (temp. 200 stopni) na 10-12 minut.
Jak pokroiłam w większe kawałki tego kurczaka, to się nie dopiekł i musiałam dłużej go trzymać, chyba co najmniej 20 minut, trzeba sprawdzić.
*
*
*

kurczak-tandori-4
Smacznego!
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: