Reklamy

TARTA SZPINAKOWA Z POMIDORAMI

4 Gru

Tą tarte w zasadzie zrobiłam bez konkretnego przepisu, więc tak naprawdę jest jedna z nieskończonej ilości wersji. Ponieważ gościom smakowała, podaję przepis.

tarta szpinakowa

przepis na tartę jest TUTAJ

***tarta***

20 g. mąki
10 dag. masła
3 łyżki wody
1/2 łyżeczka soli
1 jajko w opcji.(albo samo żółtko aby ciasto było bardziej kruche).

***szpinak***

szpinak. Jak jest możliwość to świeży, albo w liściach najlepiej. ale i zwykła mrożonka się nadaje.

śmietana bądź jogurt– z pół opakowania 200 g

cebula 1 duża

jajko

łyżka mąki

niebieski ser pleśniowy

przyprawy:
sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie
pomidory bez skórki, mogą być z puszki

orzechy piniowe, oczywiście niekoniecznie
ser feta, też niekoniecznie

*****

Tartę pieczemy ok 20 minut w 180C

***

Robimy nadzienie szpinakowe

Podsmażamy pokrojoną drobno cebulę. Szpinak zagotowujemy, dodajemy cebulę, przyprawy, jedno całe jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, dodajemy ser pleśniowy (jak ktoś nie lubi, to można nie dodawać, to jest opcja). Mieszamy i chwilę gotujemy. Mieszamy śmietanę z łyżką mąki i dodajemy do szpinaku, gotujemy z 5 minut.

***

Układamy pomidory obrane ze skórki na tarcie, zalewamy szpinakiem.Posypujemy orzechami pinii i kawałkami sera feta.

Zapiekamy jeszcze z 10- 15 minut w 180-200C

Smacznego!

Reklamy

Jedna odpowiedź to “TARTA SZPINAKOWA Z POMIDORAMI”

Trackbacks/Pingbacks

  1. ŁOSOŚ PIECZONY W FOLII NA SZPINAKU « Pannakota - Grudzień 4, 2007

    […] przepis na szpinak- tylko w wypadku używania szpinaku do ryby chyba lepiej nie dodawać niebieskiego sera. […]

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: