Reklamy

RÓŻOWE ZIEMNIAKI KSIĘŻNICZKI czyli śliczne PUREE

21 List

Postanowiłam odświeżyć wpis z ziemniakami księżniczki. Podaję oryginalny przepis z gazety Kuchnia, na „Ziemniaki księżniczki”.

Ja zrobiłam dla 2 osób, to trochę mniej wszystkiego użyłam, a poza tym dodałam więcej chrzanu i użyłam chrzanu z żurawiną, żeby były różowe.

***przepis***

1 1/2 kg ziemniaków

4-5 żółtek

50 ml. oliwy z oliwek
3 1/2 łyżki drobno utartego chrzanu
1 łyżeczka soli
szczypta białego pieprzu

***

Piekarnik nagrzewamy do 225 C.

Obrane ziemniaki gotujemy jak zawsze, w lekko osolonej wodzie.

Tłuczemy (ja przecisnęłam przez prasę do ziemniaków).

Dodajemy żółtka, oliwę i chrzan.Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Blachę smarujemy tłuszczem.

Ziemniaki przekładamy do rękawa cukierniczego (kształt gwiazdki) i wyciskamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (225C), pieczemy ok 10 minut, aż czubki się zarumienią.

tutaj ziemniaki przed upieczeniem:

a tu po upieczeniu:

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: