Advertisements

ŚLEDZIE W OLEJU

16 List

Śledzie w wersji standardowej. Bez żadnych dodatków. Robię je tak zawsze i wszystkim smakowały, przynajmniej tak mówili :D

***przepis***

Z tej ilości wychodzą mi 3 pięterka śledzi w takim średnim garnku kamiennym

60 dkg. matjasów

2-3 cebule

cytryna

olej (ok pół butelki)

ziele angielskie

pieprz

listek laurowy

najlepiej kamienny garnek.

***

Kroimy cebule w cienkie piórka. Cytrynę na półplasterki. Matjasy w dzwonka, ok 3 cm.

Na dnie garnka układam warstwę cebuli, dosypuję ze 2 ziarenka ziela angielskiego, kładę ze 2 listki liścia laurowego, trochę pieprzu, i plasterki cytryny (nie za dużo, żeby nie zgorzkniały śledzie od cytryny). na to kładę obok siebie dzwonka śledzia. Na taką warstwę znów kładę cebulę, przyprawy i cytrynę. I tak układam aż mi się skończą składniki. Na koniec zalewam wszystko olejem i dociskam, żeby wydostały się bąbelki powietrza. Odstawiam pod przykryciem na 3 dni, a potem są super.

Smacznego! 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: