Reklamy

WOŁOWINA W RÓŻOWYM SOSIE CHRZANOWYM

15 List

To klasyczny sztukamięs. Danie podobno bardzo popularne w siermiężnych czasach PRLu. Pewnie dlatego Sowa tak za tym szaleje, w końcu to wspomnienia z dzieciństwa :D No cóż. Całkiem porządny obiad i naprawdę bardzo smaczny. Oczywiście jest prosty w wykonaniu i zupełnie nie pracochłonny (za to dość czasochłonny).

Tym razem zrobiłam różowy sos, żeby był jeszcze śliczniejszy :D

Zabierzmy się zatem do gotowania.

***przepis***

wołowina.

Podobno najlepsza jest pręga wołowa bądź krzyżowa. Taką też daję. Pierwsza krzyżowa w roli głównej.

warzywa.

Głównie zwykła włoszczyzna, chyba, że w jakiejś innej opcji dodajemy oczywiście co tam się nawinie. Czyli:

marchewka, seler, por, pietruszka, ziemniaczki, cebula, czosnek

przyprawy:

Tradycyjnie hojną ręką sypiemy co chcemy, dodajemy kostkę rosołową lub wegetę.

***

Gotujemy rosół na wołowinie co najmniej godzinę, (ja gotuję na ogół ok 1,5 godziny) czyli:

Nalewamy wody do garnka ale tyle tylko, żeby przykrywała mięsko, nie za dużo. Jak chcę zrobić potem zupę na tym rosole to nalewam ok 1,5 litra wody, dużo się wygotuje. Wkładam warzywa, możemy je pokroić ale to zależy co kto chce potem z nimi zrobić, jak na sałatkę to całe. Doprawiamy do smaku przyprawami, czosnkami, solimy itp.

Po ok. 1,5 godziny wyjmujemy mięso, kroimy na śliczne kotleciki i polewamy sosem chrzanowym.

***

różowy sos chrzanowy:

Robię na oko, z bazy beszamelowej, czyli:

W rondelku stapiam łyżkę masła, dodaję łyżkę mąki, mieszam i dolewam ok szklankę mleka i pół szklanki rosołu (przecedzonego), Mieszam, żeby się nie zrobiły kluski i zagotowuję. Dodaję pół słoiczka chrzanu, doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Żeby sos był różowy dodaję łyżkę ćwikły- będzie mocno różowy. Można tez użyć chrzanu z ćwikłą, lub chrzanu z żurawiną (np. gotowe ze sklepu), wtedy sos jest jasnoróżowy

***

Oto gotowe danie, razem z puree z marchewki wg. przepisu Jamiego Olivera:

Marchewkę ugotuj w osolonej wodzie z łyżeczką cukru, z pomarańczą, kilkoma ząbkami czosnku w łupinkach i przyprawami (rozmaryn, tymianek, estragon, szczypta kminu rzymskiego, natka pietruszki) i łyżką masła. Przyprawy zwiąż  w pęczek, lub jeśli są z torebki, gotuj w woreczku (ja używam kawałka pończoch :) Pomarańczę gotuj podzieloną na cząstki. Po ugotowaniu wyjmij czosnek i przyprawy, czosnek obierz i zmiksuj marchewkę razem z pomarańczami, czosnkiem i łyżką masła (przyprawy usuń) , tak, żeby zostały grudki marchewki. Bardzo fajne danie :)

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: