Reklamy

MAKARON PAPARDELLE Z SOSEM SEROWO ŚMIETANOWYM

1 List

To podobno ulubiony sos Pana Sowy. Mój chyba też ulubiony, bo co by nie zrobić, to zawsze będzie dobry i oczywiście jest super prosty w przygotowaniu :D

Ponieważ robię go zawsze na oko, to podam oryginalny przepis „Przewodnika po świecie włoskich makaronów viva la pasta”.

*przepis*

MAKARON Z TRZEMA SERAMI

40 dag.makaronu
6 dag gorgonzoli lub innego sera pleśniowego
15 dag sera ricotta
2 łyżki startego parmezanu
2/3 szklanki śmietany (22-30%)
kilka listków szałwi
świeżo zmielony pieprz
sól

***

Do dużego rondla wlewamy śmietanę, dodajemy drobno pokrojony ser pleśniowy, ricottę i parmezan. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając, aż sery się roztopią i utworzą jednolitą gładka masę. Nie dopuszczamy do zagotowania. Ugotowany al dente makaron wkładamy do garnka z sosem, wsypujemy posiekaną szałwię i mieszając, chwilę podgrzewamy na małym ogniu.Przekładamy na ogrzany półmisek i natychmiast podajemy.

Ja mieszam różne sery, w zależności, co akurat mam pod ręką, taka mieszanka serów i śmietany musi wyjść smaczna. Najczęściej mieszam jakiś ser pleśniowy (najczęściej Rokpol i Lazur),  zwykły żółty (np Gouda) i  miękki (Brie, Camembert). Dzisiaj miałam 2 niebieskie sery (Rokpol i Bleu Dauvergne) , jeden wędzony zbójnicki, jeden żółty i jeden Brie.No i wolę też makaron Papardelle niż Tagiatelle. Im szerszy makaron, tym ładniej wygląda :) Dodaję też pietruszkę i kolendrę, albo bazylię.

Całość posypałam orzeszkami pinii, rozgniecionymi orzeszkami nerkowca, czarnymi oliwkami i kaparami.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: