Advertisements

CYKORIA ZAPIEKANA W SZYNCE POD BESZAMELEM

7 Paźdź

Sowie jak się okazało bardzo smakował ten belgijski przysmak. Ja też uważam, że to bardzo smaczne danie.

***przepis***

4 cykorie

8 plasterków szynki gotowanej (ja dałam jakąś inną, jaką miałam)sok z połówki cytryny
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
1 szklanka tartego Gruyera
1 łyżka tartego parmezanu
sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa

***

Cykorię gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem masła i soku z cytryny, ok 15 minut.Wyjmujemy z wody i odsączmy.Owijamy główki cykorii plastrami szynki i układamy obok siebie w wysmarowanej masłem żaroodpornej formie. polewamy sosem serowym.

***sos beszamelowy z serem***

Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać mąkę, zasmażyć i wlać gorące mleko. Gotować na małym ogniu, mieszając, aż sos będzie gładki, doprawić gałką muszkatołową i pieprzem. Zdjąć z ognia i wymieszać z serem. Zalać sosem cykorię, posypać parmezanem po wierzchu. Ja nie dodałam sera do środka tylko na wierzch parmezan i żółty co to akurat był w domu

Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 225C ok 10 minut.

Advertisements

komentarze 4 to “CYKORIA ZAPIEKANA W SZYNCE POD BESZAMELEM”

  1. phud Październik 20, 2007 @ 11:05 am #

    Dzieńdobry,

    Było smaczne!

    Sowa

  2. David Marzec 14, 2011 @ 7:33 pm #

    Danie jest wyśmienite, sprostować chciałbym tylko, że jest to typowe danie z regionu Francji: Nord-Pas-de-Calais serwowane przez Ch’timi.

    • pannakota Marzec 14, 2011 @ 9:24 pm #

      a to nie wiedziałam, akurat we Francji nigdy nie byłam, więc nie mogłam się natknąć. A faktycznie mi smakuje bardzo. Pozdrawiam serdecznie! :)

Trackbacks/Pingbacks

  1. CANELLONI Z MIĘSEM POD BESZAMELEM « Pannakota - Luty 11, 2008

    […] W tym czasie możemy zrobić beszamel. We wpisie o cykorii jest przepis na beszamel […]

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: