About these ads

CIASTO ŻURAWINOWO-BAKALIOWE

5 sty

Jest to ciasto z serii ciast mussli. Składa się z samych bakalii. Ale w przeciwieństwie do ciasta batona mussli Nigelli Lawson, to ciasto jest bardzo miękkie. Pierwszy raz jadłam je na imprezie rodzinnej, było absolutnie doskonałe i naprawdę przepyszne. Przepis pochodził z  opakowania po żurawinie i nazywał się „Amerykański placek z żurawiną” Ja przepis modyfikuję za każdym razem, dodaję po prostu te bakalie, jakie mam. Przedstawię zatem przepis oryginalny i moją dzisiejszą wersję.

***przepis***

250 g żurawiny kandyzowanej- ja zawsze dodaję więcej, ok 400 g

1/2 puszki ananasów- też dodaję ananasy kandyzowane, czasem mieszam oba rodzaje a w cieście na zdjęciach powyżej są tylko kandyzowane ananasy

200 g daktyli,

400 g orzechów pecan,-ja dodaję te, co mam w domu

150 g wiórków kokosowych,

łyżka mąki,-raczej 2 łyżki

puszka skondensowanego słodzonego mleka,

papier do pieczenia

***

W cisćie na zdjęciach są takie dodatki:

350 g żurawiny, ananas kandyzowany, sezam,pestki dyni, całe migdały w skórce, całe daktyle suszone, ziarna słonecznika, rodzynki, razem kilogram suchej masy bakaliowej.

***

Wymieszać wszystko, dodać 2 łyżki mąki i zalać mlekiem skondensowanym. Jeśli mamy ochotę, możemy pokroić większe kawałki, np suszone daktyle czy migdały. Ja nie pokroiłam tym razem i wyszło fajnie, więcej nie będę kroiła. Wymieszać porządnie. Do foremki włożyć papier do pieczenia i wlać masę. Masę trzeba ugnieść, w przeciwieństwie do masy z batona mussli Nigelli, gdzie trzeba było masę położyć lekko, aby nie była za twarda, tutaj ugniatamy, żeby potem ciasto się nie rozleciało, aby nie miało za słabej konstrukcji.

Jeśli chodzi o składniki , ja przyjęłam zasadę, że daję dużo  żurawiny (bo jest zdrowa i w końcu to miało być ciasto żurawinowe) i dopełniam suchymi składnikami tak, aby waga suchych składników wynosiła maksymalnie 1 kilogram. A składniki jak wiadomo to to co kto lubi i co ma, czyli czyścimy szafkę z bakalii…

Pieczemy ok 1-1,5 godziny w temperaturze 130 C.

Smacznego!


About these ads

Odpowiedzi: 3 to “CIASTO ŻURAWINOWO-BAKALIOWE”

  1. gosiaa99 Styczeń 5, 2010 @ 11:37 pm #

    Wspaniele jest to ciasto :) Bardzo mi sie podoba dodatek musli koniecznie do wyprobowania!

  2. zemfiroczka Styczeń 6, 2010 @ 1:29 am #

    Ciacho pierwsza klasa!
    Czy rysunki mają szansę na powrót? ;))

  3. pannakota Styczeń 6, 2010 @ 9:28 pm #

    ha! bardzo chętnie sowa powróci, aby oświecać naród… ;)
    pozdrawiam serdecznie!

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Follow

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

Join 246 other followers

%d bloggers like this: