ROLADKI Z KURCZAKA ZÓŁTYM SEREM, SZYNKĄ I ŚLIWKĄ LUB OGÓRKIEM

18 wrz

Roladki z kurczaka to w zasadzie taki classic kulinarny. Można je robić na wiele sposobów, mi bardzo smakują ze śliwką, ale tym razem zrobiłam i z ogórkiem. I sowie smakowały bardziej te z ogórkiem, ale wiadomo, że sowy bywają zdrajcami :D

Roladki są trochę czasochłonne,  ale tylko dlatego, że trzeba ich  pilnować przy smażeniu. Są bardzo łatwe w przygotowaniu ( a jakże :D) i nie trzeba ich spinać wykałaczką, ani oplatać sznurkiem, nie rozpadają się.  No i są całkiem ładne takie roladki :)

roladki-kurczakowe, pannakota.pl

***przepis***

w zależności od tego, ile chcemy zrobić roladek i jakiej wielkości oczywiście.

60 dkg. piersi z kurczaka- mi z tej ilości wyszło 10 roladek, raczej małych.

ok 3 plasterki szynki- jaką lubimy,lub jaką mamy akurat w lodówce

ok 3 plasterki żółtego sera

kilka suszonych śliwek, lub ze 3 ogórki kiszone

do panierki:

jajko

mąka,

bułka tarta

sól, pieprz, przyprawy np prowansalskie.

***

Kroimy piersi kurczaka na kotlety, solimy, pieprzymy, ja dodałam jeszcze papryki słodkiej i odrobinę przypraw prowansalskich. na każdym kotlecie kładziemy plasterek szynki (lub kawałek plasterka, tak, żeby się mieścił na kurczaku oczywiście), kawałek żółtego sera i śliwkę lub ogórka.

Zwijamy ruloniki zaczynając od końcówki z serem i śliwką/ogórkiem. Maczamy w jajku a potem w panierce czyli w bułce tartej wymieszanej z mąką, solą, pieprzem i przyprawami (jak kto lubi oczywiście).

Smażymy aż będą złote z każdej strony. Ja smażyłam na oliwie. Żeby nie rozpadły się na pewno, układam roladki najpierw w miejscu łączenia na patelnię, tak, że się od razu przysmażą i nie odwiną.roladki-kurczakowe, pannakota.pl

roladki-kurczakowe, pannakota.pl

Smacznego!

About these ads

Odpowiedzi: 21 to “ROLADKI Z KURCZAKA ZÓŁTYM SEREM, SZYNKĄ I ŚLIWKĄ LUB OGÓRKIEM”

  1. Saurelin Wrzesień 21, 2008 @ 9:30 am #

    wygladaja przepysznie :)

  2. dash Listopad 10, 2008 @ 12:02 am #

    Zamierzam dzis wyprobowac ten przepis, juz obrobilam kurczaka, ciekawe czy wyjda. Zgadzam sie z przedmowca, wygladaja przepszysznie!:)

  3. pannakota Listopad 10, 2008 @ 12:07 am #

    na pewno wyjdą, a może już zjedzone nawet? :D w każdym razie SMACZNEGO! :)

  4. Effka & Gąska* Listopad 12, 2008 @ 2:57 pm #

    Jesteśmy w trakcie smażenia roladek, po zapachu wnioskujemy, że będą pyszne. jak się robi je w dwie osoby to wcale nie jest takie czasochłonne;)
    pozdrawiamy miłośników eksperymentów w kuchni.

  5. pannakota Listopad 12, 2008 @ 4:52 pm #

    ba! jak ktoś pomaga to zawsze szybciej i przyjemniej :) no ale mam nadzieję, ze Wam przypadły do gustu i przepis się przydał :)
    pozdrawiam serdecznie

  6. Anulka Kwiecień 7, 2009 @ 5:56 pm #

    Moje ulubione roladki :) Polecam też z serkiem camembert ;)

  7. kamil Kwiecień 16, 2009 @ 10:30 am #

    Przepyszne dzisiaj sobie zrobiłem, ja dodałem jeszcze kethupu

  8. aasiuleczkaa Sierpień 4, 2009 @ 9:06 am #

    Właśnie je usmażyłam i będę podawać na obiad wraz z pieczonymi ziemniaczkami. Zrobiłam mix – troszkę z serem żółtym, troszkę z camembertem i ze szynką. Pachną przepięknie – myślę, że będą dobre :)

    • pannakota Sierpień 4, 2009 @ 9:24 am #

      zatem życzę smacznego ! :)

  9. em. Luty 17, 2010 @ 9:33 pm #

    Jeden ze skladnikow mojej kolacji walentynkowej , którą przygotowalam dla mojego chlopaka.Wersja z serem,szynką i kiszonym ogórkiem – pyszna!! Szczególnie , że obydwoje szalejemy za żóltym serem.
    MNIAM!
    P.S. Dzięki za pomysl. Nie jest trudne w przygotowaniu , ale przepyszne. A to ważne dla początkującej:P
    pozdrawiam

    • pannakota Luty 17, 2010 @ 11:43 pm #

      ale fajnie, ze kolacja walentynkowa sie udala! :) bardzo sie ciesze, ze przepis sie przydal! Serdecznie pozdrawiam! :)

  10. jessica Maj 28, 2011 @ 1:38 pm #

    prosze państwa roladki z kurczaka są pyszne dziękuje wam na przepis

    • pannakota Maj 28, 2011 @ 2:12 pm #

      ciesze sie bardzo! smacznego :)

  11. jessica Maj 28, 2011 @ 1:40 pm #

    napewna będzie pyszne

  12. paulinka Sierpień 26, 2011 @ 10:19 am #

    Ja robie roladki z szynka, żółtym serem i papryka, ale pieczone w piekarniku:)
    Twoje wzgladaja super! Wiec dzisiaj dla odmiany beda ze sliwka:))
    Pozdrawiam

    • pannakota Sierpień 26, 2011 @ 10:55 am #

      u nas papryka odpada, bo Sowa ma uczulenie niestety, zatem polecam sliweczke! :) Pozdrawiam serdecznie!

  13. paulinka Sierpień 26, 2011 @ 11:03 am #

    na pewno beda pyszne bo juz je szykuje:)

    • pannakota Sierpień 26, 2011 @ 11:37 am #

      smacznego :) i milego dnia! :)

  14. m Luty 6, 2012 @ 10:25 am #

    kiedys probowalam zrobic takie roladki, ale nie bardzo mi wyszly, bo w srodku nie chcialy sie usmazyc. czy jest jakis magiczny sposob na to, zeby w srodku nie byly surowe i jednoczesnie nie spalone z zewnatrz?

    • pannakota Luty 6, 2012 @ 11:00 am #

      Byc moze chodzi po prostu o mniejszy plomien. Jesli wrzucimy na bardzo mocny gaz, to z wierzchu szybko sie przypala a w srodku beda surowe. Spróbuj smażyc na mniejszym plomieniu i dł¨użej to powinno wyjsc dobre! pozdrawiam serdecznie!

  15. ania Kwiecień 16, 2014 @ 9:09 am #

    Witam,
    Wyglądają bardzo apetycznie :-) zamierzam takie zrobić tylko czy do tych ze sliwka powinno się dawać tez ser i szynke? Pozdrawiam serdecznie:-)

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Follow

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

Join 221 other followers

%d bloggers like this: