About these ads

PIERŚ Z INDYKA PIECZONA Z JABŁKAMI

10 cze

Zawsze jak piekę pierś z indyka, to zastanawiam się, jak to zrobić, i zawsze zapominam, jak robiłam ją ostatnio. Chyba więc nadszedł czas, żeby  zapisać swoje wiekopomne przemyślenia na temat pieczenia indyka…

Jabłka dają kwaskowaty posmak, ale są też jednak delikatne i mają trochę kremową konsystencję po zapieczeniu. Razem z ziołami daje to bardzo dobrą potrawę, do której łatwo skomponować dodatki , czy to ziemniaki, ryż, kaszę czy kluseczki. Możemy dorobić sos, możemy piec indyka w oliwie lub dietetycznie- bez. Ta potrawa daje dużo możliwości modyfikacji i jest naprawdę smaczna i prosta :)

indyk pieczony z jabłkami, pannakota.pl

***przepis***

pierś z indyka

2 duże jabłka (lub więcej, zależy, jak duża jest pierś, a jakiej ilości robimy)

oliwa z oliwek

masło

przyprawy: jarzynka, sól, pieprz, estragon, tymianek, majeranek, według uznania…

***

Indyka myję, nacieram przyprawami i polewam oliwą z oliwek, wkładam do żaroodpornego naczynia. Odstawiam na ok 1,5 godziny.

Nagrzewam piekarnik do 220C.

Indyka obsmażam na dużym ogniu a każdej strony, na złoto.

Wkładam indyka do żaroodpornej formy, polewam dokładnie sosem, w którym się marynował i ew. polewam też olejem, w którym się smażył. ( z tego  oleju możemy też zrobić potem sos, dodajemy trochę wody z łyżką mąki i zagotowujemy i mamy sos)

Obkładam pokrojonymi na ósemki albo plasterki jabłkami. Tutaj dodałam też z pół szklanki białego wina, ale nie jest to konieczne.

Wstawiam do piekarnika na ok godzinę, co jakiś czas polewam go sosem, w którym się piecze.

Ja piekę tak, że najpierw ok. pół godziny zapiekam indyka w wyższej temperaturze- ok 220C a potem zmniejszam do 150C i piekę jeszcze pół godziny lub dłużej (zależy, jaka porcja mięsa) To sposób, który poradziła mi moja teściowa a uwierzcie , że robi absolutnie wspaniałe mięsa i warto było posłuchać tej rady.

I gotowe!

Polecam też indyka w brzoskwiniach, jest delikatniejszy niż ten w jabłkach, przepis znajdziecie tutaj: Indyk pieczony w brzoskwiniach

Zapraszam też na pysznego i eleganckiego indyka pieczonego w sosie miodowo musztardowym z żurawiną.

 

indyk pieczony z jabłkami, pannakota

Smacznego!


About these ads

Odpowiedzi: 21 to “PIERŚ Z INDYKA PIECZONA Z JABŁKAMI”

  1. Alek(Kucharz) Lipiec 13, 2008 @ 12:33 pm #

    Bardzo dobry i łatwy pzepis :) Polecam. W swojej prostocie jest niezwykle smaczny z młodymi ziemniaczkami i jak kto lubi :)

  2. Karolina Październik 12, 2009 @ 11:40 am #

    rewelacyjny przepis ! i w dodatku bardzo prosty

  3. Tomek Październik 25, 2009 @ 2:01 pm #

    Właśnie skonsumowałem indyka według przepisu.. poprostu pyszny! Dziękuję za przepis. Pozdrawiam wszystkich głodomorów :P

  4. Justyna Listopad 24, 2009 @ 7:19 pm #

    Rewelacja! Cudownie mięciutkie wyszło, po prostu rozpływa się w ustach!:)

    • pannakota Listopad 24, 2009 @ 7:32 pm #

      bardzo się cieszę , że Wam wychodzi danie z tego przepisu i smakuje! :) pozdrawiam wszystkich! :)

  5. Joanna Grudzień 25, 2009 @ 1:58 pm #

    Pierwszy raz robiłam indyka i się udało! Świetny i łatwy przepis a mięso wyszło soczyste i pyszne. Dziękuję

    • pannakota Grudzień 25, 2009 @ 10:18 pm #

      bardzo się cieszę :) smacznego :)

  6. Pytanie Maj 19, 2011 @ 12:37 pm #

    A czy naczynie żaroodporne przykryć?

    • pannakota Maj 19, 2011 @ 12:46 pm #

      Ja przykrywam, bo indyk to chudziutkie mieso, wiec latwo przesuszyc a pod przykryciem jest szansa, ze sie nie wysuszy. pozdrawiam! :)

  7. Justyna337 Lipiec 23, 2011 @ 1:57 pm #

    a brzoskwinie maja być świeże czy z puszki?

    • pannakota Lipiec 29, 2011 @ 12:10 pm #

      Wszystko jedno, bo jesli masz z puszki, to dodajesz sos z puszki, a jesli sa swieze, to mozna podlac woda i oliwą- jedno i drugie będzie pyszne :)

  8. krzysiek.b5 Listopad 18, 2011 @ 7:41 pm #

    na prawdę, palce lizać :) Polecam też pierś z brzoskwiniami z puszki.Przyprawiamy jak powyżej, połówki brzoskwini kroimy na 3, obkładamy pierś i polewamy sokiem. Sos jest świetny! Prawie nie czuć owoca – czyli brzoskwini :) W tym roku zrobiłem po raz pierwszy pomidory kiszone (podobnie jak ogórki kiszone). Przyznam, że nie nadają się do bezpośredniej konsumpcji. Miękkie i nazbyt aromatyczne. Jednak jak dodałem je do tych potraw-rewelacja ! :)

    • pannakota Listopad 18, 2011 @ 11:02 pm #

      To prawda, kurczak czy indyk w brzoskwiniach to też jedna z moich ulubionych potraw, klasik kulinarny :) Dodaję dużo tymianku i majeranku ostatnio, naprawdę palce lizać :) W życiu nie jadłam pomidorów kiszonych! Zrobiłam za to dużo suszonych pomidoróww tym roku, przypomniałeś mi, że mam dodać przepis ;) pozdrawiam serdecznie :)

  9. krzysiek.b5 Listopad 18, 2011 @ 7:47 pm #

    dodam, że pierś nacierałem roztworem: kostka rosołowa roztarta z ok. 3 łyżki oleju + przyprawy.

  10. krzysiek.b5 Listopad 18, 2011 @ 7:49 pm #

    soczysta i aromatyczne :b

  11. krzysiek.b5 Listopad 18, 2011 @ 8:08 pm #

    przepraszam, ale jeszcze raz się wetne ;) Piekłem w naczyniu żaroodpornym, zamkniętym, ok. 185 stopni. Wstawić do nagrzanego piekarnika!!!

    • krzysiek.b5 Listopad 22, 2011 @ 10:16 am #

      tak, do nagrzanego

      • pannakota Listopad 22, 2011 @ 11:00 am #

        :D zgadzam się z przedmówcą

  12. ania Wrzesień 21, 2012 @ 8:00 pm #

    witaj.
    super indyk.rewelacja….

    • pannakota Wrzesień 21, 2012 @ 8:12 pm #

      dziękuję! :)

Trackbacks/Pingbacks

  1. INDYK W BRZOSKWINIACH « Pannakota - Kwiecień 6, 2012

    [...] Podobne danie to indyk w jabłkach, przepis znajdziecie tutaj: Pierś z indyka w jabłkach [...]

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Follow

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

Join 246 other followers

%d bloggers like this: