About these ads

PSTRĄG PIECZONY W FOLII

2 kwi

Jestem wielką fanką ryb pieczonych w folii. Po pierwsze jest to sposób bardzo prosty, mało sie przy tym brudzi, ryba wygląda ładnie, jak prezent :) A po drugie, nie ma możliwości, żeby taka ryba nie wyszła świetna. Ten przepis to jeden z klasyków tematu, pstrąg pieczony w folii proszę Państwa! Zatem do dzieła, bo dzieło powstanie szybko i będzie doskonałe!


***przepis***

Pstrąg

Pstrąga możemy upolować- to wersja idealna, bo zaspokoimy za jednym zamachem swój instynkt łowczy jak i głód.

Ale jakby nie było potoku z pstrągiem akurat, to proszę, możemy kupić już wypatroszonego, gotowego do użycia.

cytryna

sól

pieprz

płatki migdałowe (niekoniecznie)

łyżka masła lub oliwa z oliwek

***

Pstrąga pieczemy całego, tylko oczywiście bez wnętrzności i oczu, ale z głową i ogonem. Pstrąga takiego możemy doprawiać według upodobań, podawać z masłem lub oliwą, jak wolimy.

Rybę solimy , szczególnie w środku, dodajemy pieprzu i wkładamy 3 plasterki cytryny, trochę możemy też go pokropić sokiem z cytryny. Dokładamy wiórki masła do środka i na zewnątrz (zamiast masła możemy skropić oliwą z oliwek). Dodajemy świeże zioła, albo suche, albo nie dodajemy. Ostatnio położyłam obok gałązkę rozmarynu i posypałam płatkami migdałowymi.

Pieczemy w ok 200C przez 20 minut.

pstrag-pieczony4


Sowa lubi ryby:

pstrag-pieczony2

pstrag-pieczony3

Smacznego!

About these ads

Odpowiedzi: 3 to “PSTRĄG PIECZONY W FOLII”

  1. w.jachowicz Listopad 18, 2011 at 7:09 pm #

    Oczy podobno usuwamy a na zdjęciach są !!! ,chyba że coś mi się pomyliło. Pozdrawiam. Amator ryb.

    • pannakota Listopad 18, 2011 at 10:59 pm #

      Być może i usuwamy, ale ja chciałam sobie zobaczyć całą rybę :D Na ogół mam taką bardziej przygotowaną, bez dodatków ;) pozdrawiam!

  2. Anka Wrzesień 14, 2012 at 2:29 pm #

    Zawsze piekę z oczami, później ryb ka trochę białe ślepka ma, ale w niczym to nie przeszkadza :)

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Obserwuj

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

Join 246 other followers

%d bloggers like this: