About these ads

UDKA KURCZAKA W MIODZIE

21 lis

To kurczak godny polecenia, miła odmiana po „klasycznych kurczakach” :) Ja bardzo lubię mięsa na słodko, lub słodko-pikantnie, i ten kurczak jest taką właśnie wariacją. Polecam wszystkim wielbicielom niecodziennych połączeń smakowych!

Zamiast udek kurczaka możemy robić tą potrawę z golonek indyczych.

kurczak-miodowy, pannakota.pl

*przepis*

udka kurczaka 6 sztuk

2 cytryny,

4 łyżki miodu,

3 łyżki oliwy

***

Marynata:

1 łyżka suszonego lub świeżego rozmarynu,

1 łyżeczka suszonego tymianku

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

2 łyżki oliwy

***

kurczak-miodowy, pannakota.pl

Udka myjemy i osuszamy.

Robimy marynatę, rozcierając w moździerzu przyprawy z czosnkiem i łącząc je z oliwą. Nacieramy udka i odstawiamy na noc w chłodne miejsce.

Do żaroodpornego naczynia wciskamy sok z dwóch wyszorowanych wcześniej cytryn i wrzucamy również skórki.
Mięso polewamy miodem wymieszanym z oliwą.

Pieczemy w 180°C ok. 1 godz. 20 min, w trakcie pieczenia polewamy mięso sosem lub 2-3-krotnie obracając udka na drugą stronę.

Smacznego!

About these ads

Jedna odpowiedź to “UDKA KURCZAKA W MIODZIE”

  1. maj Styczeń 22, 2008 at 9:55 am #

    piekna idea!
    ja wprawdzie za bazrdo kulonarna nei jestem, ale ostatnio gotowałam z Kurtem Schellerem:))
    Pudding chlebowo-maslany, ale tym o tym to może następnym razem:))
    pozdroowka
    maj

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Obserwuj

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

Join 246 other followers

%d bloggers like this: